Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, despre Sălaj: „Deşi este un judeţ mic, are foarte multe probleme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli  a fost prezent ieri la Zalău într-o vizită de lucru. Interesat de tot ceea ce înseamnă sistemul sanitar din judeţ, ministrul s-a întâlnit cu autorităţile locale şi judeţene, a efectuat o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, la Centrul pilot de referinţă pentru boli rare „NoRo” şi  la Centrul de recuperare, tratament şi îngrijire „Acasă” din municipiu.

 „Prezenţa mea astăzi aici este de a veni în contact direct cu profesioniştii, cu autorităţile locale cu autorităţile care influenţează şi au puterea de a influenţa sistemul sanitar. Judeţul Sălaj, deşi este un judeţ  mic are foarte multe probleme, vorbesc de starea de sănătate a populaţiei”, a declarat ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli. Potrivit acestuia, atât bolile de nutriţie, patologia oncologică şi alte afecţiuni psihiatrice au incidenţă mare sau chiar o prevelenţă mai mare decât în alte judeţe.

Numărul de personal

O altă problemă a sistemului sanitar din Sălaj, constatată de Ritli, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii şi medicii de la Spitalul Judeţean, este lipsa personalului în special la Unitatea de Primiri Urgenţe  (UPU) din Zalău. Serviciul de Urgenţă a Spitalului Judeţean  este suprautilizat asta şi din cauza faptului că, pacienţii nu găsesc soluţie la medicii de familie sau la centrul de permanenţă. Ministrul Ladislau Ritli a precizat că, pentru a face faţă  deselor solicitări, echipa UPU trebuite întărită numeric şi calitativ. Acesta a făcut un apel la medicii de familie „(…). Rugăm ca medicii de familie să fie mai flexibili cu  programul lor pentru populaţie, cel puţin pentru populaţia pe care o au pe listă, să asigure o oarecare continuitate şi să nu fie nevoiţi oamenii să plece şi să caute în altă parte soluţii pentru situaţiile percepute ca urgenţă. Nu toate sunt urgenţe, (…) dar omul aşa percepe”, a adăugat ministrul.

De ce pleacă medicii în străinătate?

În legătură cu plecarea medicilor în străinătate, 91 numai din Sălaj, Ritli a afirmat că nu este o problemă care ţine de Ministerul Sănătăţii ci una socială. „Medicii de ce pleacă? Pentru salariul mai mare, au poate o aparatură mai atractivă. Noi, ca să spunem că le vom oferi aceleaşi salarii ca şi în stăinătate ar fi o iresponsabilitate. Ceea ce putem noi să facem , pentru  medicii tineri, pentru că ei pleacă în primul rând, să creăm posibilitatea să se specializeze mai uşor, să optimizăm sistemul de rezidenţiat. (…). Măsurile din partea Ministerului Sănătăţii sunt destul de limitate şi se vor rezolva odată cu creşterea potenţialului economic al ţării”, a precizat Ritli.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite