Ministerul Sănătăţii a „retrogradat” Spitalul Judeţean la categoria a III-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din judeţ au fost încadrate în categoriile III – V, conform ordinelor emise ieri de ministrul Sănătăţii. Cu excepţia Spitalului Judeţean, care a fost „căzut” de la categoria a II-a cu program de conformare, la categoria a III-a, restul unităţilor au primit clasa cerută de ele.

Sălajul se numără printre primele opt judeţe din ţară în care clasificarea spitalelor după noile norme, în funcţie de care se va face finanţarea de la 1 iunie, a fost finalizată. Potrivit datelor primite de la biroul de presă al Ministerului Sănătăţii, cu excepţia Spitalului Judeţean, celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ au fost clasificate în categoria cerută de conducerile lor. Mai exact, Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei va face parte din categoria a IV-a (spitale cu nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate). Tot în această categorie, însă cu plan de conformare până la data de 31 decembrie 2011, a fost încadrat şi Spitalul Orăşenesc Jibou, iar Spitalul de Boli Cronice Crasna, în categoria a V-a (spitale cu nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative).

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la minister în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Conducerea unităţii a încercat încadrarea într-o categorie superioară, a II-a, destinată spitalelor cu nivel de competenţă înalt (spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi  care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate). Cu toate că spitalul şi-a recunoscut neajunsurile şi a înaintat, odată cu cererea de clasare în categoria a II-a şi un plan de conformare, Ministerul Sănătăţii a respins solicitarea şi a încadrat unitatea în categoria a III-a (nivel de competenţă mediu - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate).

„Noi nu am primit încă documentele oficiale şi nu vreau să declar nimic până nu văd ordinul de ministru semnat. Ce pot, însă, să vă spun este că dacă Spitalul Judeţean ar fi parcurs acel plan de conformare putea fi încadrat în categoria a II-a. Fără acel plan, este de categoria a III-a”, apreciază dr.Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.

 Miza – banii mai mulţi

Potrivit lui Claudiu Bârsan, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, o clasare superioară i-ar fi asigurat celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ o finanţare mai bună a serviciilor prestate. „Nu ştiu dacă mai mulţi bani ca şi până acum, dar cu siguranţă un spital de categoria a II-a va primi bani mai mulţi ca unul de categoria a III-a”, explică Bârsan.



Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite