Ministerul Educaţiei nu mai vrea să dea "Bani de liceu". Va da, în schimb, burse "Gheorghe Şincai" şi "Constantin Brâncuşi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de hotărâre de guvern postat pe site-ul Ministerului Educaţiei arată că oficialii din minister au de gând să înlocuiască ajutorul social "Bani de liceu" cu două tipuri de burse, una acordată elevilor din învăţământul liceal, alta celor din învăţământul profesional.

Primul tip de bursă, ce va fi acordat elevilor de liceu, se numeşte Bursa „Gheorghe Şincai ” şi constă într-un sprijin financiar lunar de 180 lei, al cărui cuantum poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului. Potrivit textului proiectului,  beneficiarii Bursei „Gheorghe Şincai ” sunt elevii de liceu, care au domiciliul în mediul rural sau urban şi îndeplinesc cel puţin una din condiţiile următoare:

a) se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 lei, sau beneficiază de o măsură de protecţie ori aflaţi sub tutelă sau curatelă, în cazul respectării condiţiei de venit.

b) sunt orfani care nu se află în îngrijirea statului.


c) sunt bolnavi de TBC, diabet, o boală malignă, sindrom de malabsorbţie gravă, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatie congenitală, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, bolnavi de SIDA sau infestaţi cu virusul HIV, poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă, reumatism articular, handicap locomotor, autism, alte cazuri similare.


Pentru elevii din învăţământul profesional, reînfiinţat din anul şcolar 2012 - 2013, se creează Bursa „Constantin Brâncuşi”, se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi care constă într-un sprijin financiar lunar de tot 180 lei.

La fel ca şi "banii de liceu", cele două tipuri de burse se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice. Elevii declaraţi repetenţi nu beneficiază de bursă pentru anii de studiu pe care îi repetă. De la această prevedere se exceptează cazurile de prelungire a studiilor din motive medicale.

Bursele se mai pierd şi dacă elevul este exmatriculat ori dacă situaţia materială a elevului se schimbă, în sensul că venitul net pe membru de familie devine mai mare decât 150 de lei.


În acest an şcolar, în Sălaj beneficiază de "Bani de liceu" peste 1.200 de elevi.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite