„Mi-au luat fetiţa şi o vreau înapoi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 copii au fost preluaţi de sistemul de protecţie în anul 2010, din cauza violenţei şi abuzurilor din familie. Cel mai mare necaz, spune directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, este faptul că în sufletele acestor copii rămân răni adânci greu, sau chiar imposibil, de vindecat.

Directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş, spune că în cele mai multe din aceste 22 de cazuri, părinţii au impresia că bătaia e ruptă din rai. În altele, copiii au fost pur şi simplu părăsiţi de părinţi şi lăsaţi în voia sorţii, murdari şi înfometaţi.


„Pe mine, e drept, mă cam bate“
Reporterul „Adevărul de Seară“ a stat de vorbă cu una din mamele din Sălaj cărora DGASPC le-a luat copiii pentru rele tratamente. „Mie mi-au luat fetiţa şi o vreau înapoi. Vin aici de trei săptămâni, dar nu vor să mi-o dea. Mi-au spus că a suferit abuzuri, dar nu-i aşa. Eu n-am bătut-o niciodată. Bărbatu-meu îi mai dădea câteodată câte o palmă, dar nu cu ea avea treabă, ci cu mine. Pe mine e drept că mă cam bate. N-are serviciu şi e supărat, nu prea avem nici bani, trăim din alocaţie şi din ajutorul de la primărie. El se duce şi se îmbată şi când vine acasă se răzbună pe mine, dar cu fata n-are nimic. Acuma se tot jură că nu mai dă în noi, numai să vină fata acasă“, spune Mariana C., din satul Voivodeni, comuna Dragu.


Directorul DGASPC: „Cel mai grav este că părinţii ne mint“
Violeta Milaş spune că în multe cazuri, violenţa nu este îndreptată direct împotriva copilului, ci se manifestă în familie, între cei doi adulţi. „Copiii suferă de abuz emoţional şi în astfel de cazuri, recuperarea şi reintegrarea lor sunt foarte grele. Cel mai grav este că părinţii ne mint. Ei nu recunosc că-şi abuzează copiii. Li se pare normal ceea ce fac. Nu-şi acceptă faptele. Vin mereu cu scuze de gen «eram beat» şi «m-am certat cu soţia». Ştiu foarte bine să joace teatru. Recurg şi la ameninţări cu greva foamei, cu sesizări la Bucureşti“, povesteşte directorul DGASPC. Violeta Milaş mai spune că reintegrările în familie sunt cea mai bună soluţie pentru copii, însă ele nu se pot realiza dacă nu dispare cauza care a dus la situaţiile respective. „Dacă părinţii îşi schimbă comportamentul şi dovedesc asta, şi noi dorim să-i ajutăm. Dar să nu fie de faţadă”, explică directorul  DGASPC.

Casetă
Fetiţă bătută crunt de tatăl ei
Unul dintre cele mai grave cazuri de abuz asupra unui copil a fost acela al unei fetiţe de zece ani, bătută de către tatăl ei atât de rău încât a ajuns în comă la spital. În urma acestei agresiuni, toţi cei trei copii ai tatălui violent au fost preluaţi de sistem.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite