Meseria ta nu mai are căutare pe piaţa muncii? Vezi cum te poţi recalifica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile sunt gratuite
Cursurile sunt gratuite

Ai rămas fără job şi nu mai găseşti un loc de muncă în calificarea ta? Ai acum posibilitatea să înveţi o nouă meserie, cu care ai putea avea mai multe şanse pe piaţa muncii.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj va organiza, cel mai probabil începând din luna aprilie, cursuri de formare în opt meserii aflate la mare căutare pe piaţa muncii. Potrivit informaţiilor primite de la Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj, este vorba despre cursuri de agent de pază (28 de locuri), bucătar (28 de locuri), frizer (56 de locuri), inspector protecţia muncii (14 locuri), inspector resurse umane (28 de locuri, dintre care opt sunt pentru absolvenţii de studii superioare), lucrător în construcţii (56 de locuri), lucrător în comerţ (28 de locuri) şi ospătar (56 de locuri). În total, aproximativ 350 de persoane se vor putea recalifica, gratuit, prin cursurile AJOFM.

La aceste cursuri se pot înscrie şomerii şi persoanele care locuiesc în mediul rural şi au venituri mai mici decât venitul minim brut pe ţară garantat în plată şi sunt înregistraţi la AJOFM. Aceştia nu numai că nu plătesc nimic pentru cursuri, dar beneficiază şi de decontarea cheltuielilor de transport.

Bugetul alocat în acest an pentru cursuri este de 100.000 de lei. Licitaţia pentru desemnarea firmelor de formare profesională care vor derula aceste cursuri va fi lansată spre sfârşitul lunii - crede Romeo Sârca - astfel încât cursurile să poate începe din luna aprilie.

Anul trecut, din bugetul de 110.000 de lei alocaţi în acest sens au fost organizate 13 cursuri, la care au participat 312 cursanţi. 308 au şi absolvit cursurile, iar 109 dintre aceştia şi-au găsit după absolvire un loc de muncă, rezultând un procentaj de "succes" de 35 la sută. Sârca spune că nu avem, deocamdată, un procentaj mai mare deoarece multe dintre cursuri, în special cele din domeniul construcţiilor, s-au încheiat mult prea târziu pentru a le mai da absolvenţilor şansa de a-şi găsi un loc de muncă. "Am avut curs pentru lucrători în construcţii care s-a încheiat în decembrie şi unde doar 11 la sută dintre absolvenţi au reuşit să se angajeze", exemplifică directorul, precizând că a propus ca de anul viitor cel puţin cursurile din domeniul construcţiilor vor începe mult mai devreme, astfel încât practica să se poată face în sezon.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite