Sălaj: Meseria de părinte, afectată de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile mici şi greutăţile zilnice îi determină pe toţi mai mulţi asistenţi maternali să renunţe la meseria de „părinte adoptiv“.Aproximativ 170 de copii şi-au găsit o familie la asistenţii maternali din Sălaj. Însă din cauza salariilor mici, 40 din cei 151 de asistenţi maternali au renunţat în ultimul an la slujbele lor.

Directorul coordonator al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, Violeta Milaş, afirmă că numărul asistenţilor maternali a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Din 151, au rămas 114 angajaţi. „Cei mai mulţi s-au pensionat la limită de vârstă sau de boală, alţii şi-au găsit un loc de muncă mai bun. Copiii au fost preluaţi de ceilalţi asistenţi maternali, au fost duşi împreună cu fraţii lor în plasament, iar pe cei mai mari i-am dus în centre”,  a declarat Milaş.

N-a lăsat-o să plece
 Paraschiva Tite este asistent maternal de opt ani. Pe lângă cele două fete ale sale, are în grijă alte două. Cea mai mare, Mariana, de 20 de ani, a terminat Liceul Pedagogic,  iar acum este  educatoare şi studentă, în acelaşi timp, la Cluj-Napoca. Pentru a nu ajunge într-un centru după liceu, doamna Tite a luat-o în familia ei. „După ce am adus un copil în casă am considerat că este al meu şi-mi este foarte greu când  trebuie să mă despart de el. Partea bună a meseriei este că sunt acasă şi pot să mă ocup şi de copiii mei. Pe cea mică trebuie să o verific tot timpul, o întreb cum se simte, o ajut să se încadreze cât mai bine în familia noastră şi să menţină legătura şi cu familia ei. Contează foarte mult să le oferi dragostea de care au nevoie”, a spus asistentul maternal. Paraschiva Tite se plânge doar de salariul mic pe care îl primeşte „Suntem plătiţi 40 de ore pe săptămână, dar lucrăm 24 din 24. Eu am 630 lei, plus 25 la sută spor pentru îngrijirea unui copil cu handicap”, afirmă ea. Cu toatea acestea, spune că nu vrea să renunţe la meseria pe care o are.

Bursieră la facultate

Florica Ţăudan are 10 ani vechime ca asistent maternal, iar acum are grijă de două fete. Cea mai mică, de 19 ani, este în clasa a XII-a şi vrea să devină educatoare sau învăţătoare. Cealaltă este studentă la Facultatea de Studii Economice din Cluj- Napoca, unde a intrat cu media 9,81. La cei 54 de ani ai săi, Florica Ţăudan crede că nu se mai poate angaja în alt loc. „Cu doi copii cheltuielile sunt mari, dar şi pretenţiile sunt foarte  mari pentru că au şi ele personalitatea lor. Salariul meu e de 655 lei, iar dacă ne mai taie şi din ăştia nu ştiu cum va fi. Suntem plătiţi cinci zile pe săptămână, câte opt ore. Dar oare copiii ăştia sâmbăta şi duminica nu mănâncă?”, se întreabă asistentul maternal. Secretul, spune ea, pentru reuşita fetelor este că le-a ţinut aproape de de Dumnezeu.
 

A făcut 15 operaţii

Floare Crişan are 51 de ani şi este asistent maternal de 10 ani.  Ştefănel a fost adus în familia ei de 7 ani, când copilul avea un an şi jumătate. La doar cinci luni, când se afla în familia naturală, Ştefănel a fost muşcat de porc. A rămas fără o ureche şi i-au fost smulse mai multe degete de la mâini şi de la picioare. În ultimii trei ani, copilul a suferit 15 operaţii de reconstrucţie a urechii şi degetelor.  Deplasările la Cluj sunt costisitoare şi, acum cu criza, o mare parte din cheltuieli trebuie să le suporte din banii proprii. Cu toate greutăţile, s-a ataşat foarte tare de copil şi nu vrea să renunţe la el.

Cifră: 40 de asistenţi maternali au renunţat la slujba lor în ultima vreme


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite