Maşini din deşeuri, panouri solare din cutii de bere, sistem de alarmă cu 20 de lei. Vezi aici cele mai interesante proiecte şi invenţii ale elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sisteme de alarmă ingenioase, panou solar funcţional făcut din cutii de bere, o maşină de teren din deşeuri – sunt doar câteva dintre realizările elevilor participanţi la cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional al Ştiinţei de la Zalău.

Şase elevi de la Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu“ din Hida au pregătit pentru Festivalul Naţional al Ştiinţei, desfăşurat ieri la Zalău, o maşină de teren realizată integral de piese aruncate de alţii ori găsite pe la centrele de colectare a fierului vechi. Maşina s-a dorit, iniţial, a fi un cart – povestesc elevii - dar din cauza că a ieşit cam mare s-au gândit să-i dea o altă încadrare: maşină de teren. Mai ales că – spun ei – au pus pe ea un motor destul de mare, de 1.100 de centimetri cubi, cu care ne asigură că ar putea goni chiar şi cu viteze de peste 100 de kilometri pe oră.

image

Paul Abrudan, Cosmin Boldor, Andrei Cîmpan, Crisitna Pop, Sorina Pop şi Alexandru Radu, cei şase care s-au implicat în acest proiect, spun că au lucrat la această maşină de mai bine de o lună, câte şase – şapte ore pe zi, iar sâmbăta chiar de dimineaţa până seara. Mai ales că au trebuit să plătească prin muncă unele piese ori servicii primite de la alţii. „Spre exemplu, pentru că un mecanic ne-a ajutat un pic să montăm piesele, a trebuit să-i vopsim gardul la casă“, povesteşte Cosmin. Pentru piesele găsite la centrele de colectare a fierului vechi au trebuit să dea, la schimb, alt fier, dar „mecanicii amatori“ din Hida recunosc că au avut şi prieteni şi cunoştinţe care le-au oferit piese fără a cere nimic în schimb.

Chiar dacă nu au ieşit primii la festivalul de ieri (au luat doar locul II), ei spun că maşina lor este o reuşită şi că nu va ajunge la fier vechi. „Dimpotrivă, o vom perfecţiona, iar după aceea, ne vom distra cu ea“, dezvăluie ei.

Marele trofeu rezervat liceenilor a fost adjudecat ieri de un proiect realizat de două fetele de la Colegiul Naţional „Silvania“, Faluvegi Agota şi Kovacs Agota. Ele au făcut, din doze de bere vopsite, un panou solar, care urcă temperatura de intrare de la 21 de grade, la 42 de grade, echivalentul unei energii suficiente pentru aprinderea a cinci becuri.

image

Bine apreciat a fost şi proiectul lui Szabo Robert, tot de la Colegiul Naţional „Silvania“, care a realizat un sistem de alarmă acţionat prin telefon, clasat pe locul I la liceu. „Este un sistem de alarmă pentru locuinţe, care în momentul în care este activat şi detectează mişcare, declanşează alarmă, iar proprietarul primeşte automat un apel pe telefon“, explică Robert. Inventatorul spune că alarma poate fi oprită de proprietar sunând pe telefonul la care este conectat sistemul. Pe lângă faptul că sistemul lui Robert pare a fi unul uşor de manevrat, putând fi acţionat de la distanţă, el are şi un alt mare avantaj: este ieftin, elevul de la CNS estimând că a cheltuit doar vreo 20 de lei pentru a-l realiza. Robert a participat şi la celelalte trei ediţii anterioare şi spune că de la fiecare s-a întors acasa cu premii.

image

Sute de inventatori

Aproape 500 de elevi din 14 şcoli din Sălaj, plus Şcoala „Ion Creangă“ din Cluj-Napoca, au participat ieri la cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional al Ştiinţei, organizat de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian“, Inspectoratul şcolar şi Ministerul Educaţiei. Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Zalău au asigurat fondurile de premiere a celor mai inventivi elevi, sumele acordate fiind între 40 şi 100 de lei.

cifra
500
De elevi din Sălaj şi Cluj şi-au prezentat invenţiile la Festivalul Ştiinţei

Citeşte şi S-au stabilit câştigătorii Festivalului Ştiinţei de la Zalău. Află aici care sunt

Sălaj: Şi-au făcut maşină de teren din piesele aruncate de alţii

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite