Mărţişoare din lemn şi din lut la târgul tradiţional din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

31 de comercianţi şi de meşteri populari îşi vor expune marfa la târgul ce începe, sâmbătă, de la ora 9.00, în faţa sediului Consiliului Judeţean.Zălăuanii vor putea cumpăra mărţişoare tradiţionale şi vor putea vedea cum se fac acestea. „Târgul de mărţişoare populare” este organizat în premieră în Sălaj.

Sufocaţi de kitsch-urile made in China şi de broşe metalice cu poleială aurită, zălăuanii îşi pot alege în acest an mărţişoare tradiţionale, lucrate de mână de meşteri populari, elevi de la Liceul de Artă şi copii din orfelinate.

Prima ediţie a târgului de mărţişoare

Centrul de Cultură şi Artă (CCA)  Sălaj va organiza în acest an prima ediţie a „Târgului de mărţişoare populare”. „Ne-am dorit să promovăm obiceiurile şi meşteşugurile tradiţionale. Pe lângă mărţişoarele gata făcute, clienţii vor putea vedea la faţa locului cum sunt făcute mărţişoarele. Târgul începe sâmbătă la ora 9.00, în faţa sediului Consiliului Judeţean. În caz de vreme nefavorabilă, expozanţii se vor muta în holul de lângă Sala Porolissum a consiliului”, explică Cristian Moldovan, şeful Secţiei pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul CCA.

Mărţişoare de la copiii din centrele de plasament

Târgul se va bucura de prezenţa mai multor meşteri populari din Ciumărna, Cizer, Vârşolţ, Fildu de Jos şi Zalău. „Fiecare meşter va aduce cu el mărţişoare specifice zonei. Specifice, în primul rând, prin materialele din care sunt făcute. Unele mărţişoare vor fi făcute doar din lână, altele din lemn şi diferite alte plante.Nu toţi meşterii vor participa la târg, o parte dintre ei urmând să-şi trimită numai lucrările. Elevii de Liceul de Artă din Zalău vor veni cu mărţişoarele lor, făcute împreună cu profesorii.  Mărţişoarele lor vor fi speciale, deoarece toate vor fi  făcute din lut”, mai spune Moldovan.

Pe lângă cumpărarea unui mărţişor, participanţii la târg vor putea face şi acte de caritate, deorece, printre comercianţi se vor afla şi câţiva copii din centre de plasament şi case de tip familial. „Mărţişoarele vor fi trimise de  copii din Hereclean, Fizeş şi de la casa de copii din Cehu Silvaniei. Ei îşi vor stabili singuri preţurile pentru mărţişoare, cel mai probabil la faţa locului, pentru că toţi banii le vor reveni lor”, explică organizatorul evenimentului.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite