Mănăstirile din Sălaj aşteaptă pelerinii în noaptea de Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălăjenii care vor să petreacă noaptea de înviere într-un locaş monahal pot merge la una dintre cele cinci mănăstiri sau la schiturile din judeţ.

În noaptea de Înviere, credincioşii ortodocşi din judeţul Sălaj se pot îndrepta înspre una dintre cele cinci mănăstiri din judeţ – Bic, Strâmba, Bălan, Rus, Voivodeni – sau la schiturile Bobota şi Marca.

„Slujbe se vor ţine în biserica fiecărei mănăstiri, iar preoţii îi aşteaptă cu drag pe toţi credincioşii. Dar dacă pelerinii vor să stea mai multe zile pentru a se reculege,trebuie să ştie că dintre cele şapte locaşe monahale, doar Strâmba şi Bic pot oferi cazare”, explică protosinghelul Antonie Pinţa, exarh al mănăstirilor din Episcopia Sălajului.

Mănăstirea Strîmba este situată la marginea satului Păduriş, comuna Hida, şi este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Transilvania, fiind construită prin 1470. Strâmba este mănăstire de călugări şi este recunoscută deja în întreaga regiune ca loc de pelerinaj în timpul sărbătorilor importante.

La fel de cunoscută este şi mănăstirea Bic, aflată în apropierea oraşului Şimleu Silvaniei. Aici vieţuiesc 15 măicuţe, care au grijă, într-un centru social de 23 de copii şi opt bătrâni. Mănăstirea este amplasată la marginea unei păduri, astfel că pelerinii se pot reculege în cea mai deplină linişte.
Părintele ne-a mai spus că duminică, după liturghie, călugării şi măicuţele de la mănăstirile sălăjene vor oferi pelerinilor şi o masă caldă.

„Aşa a fost în fiecare an. La fel vom face şi anul acesta. Mănăstirile noastre sunt căutate în timpul sărbătorilor atât de sălăjeni, cât şi de credincioşi din afara judeţului”, mai spune părintele Pinţa.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite