Mămicile din Sălaj nu s-au decis încă ce concediu vor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio mămică din judeţ nu şi-a depus până acum dosarul pentru indemnizaţia de creştere a copiilor care s-au născut în 2011. Aceasta pentru că mai au din concediul obligatoriu de lăuzie, de şase săptămâni, dar şi pentru că normele de aplicare ale OUG111 n-au fost publicate.Cele mai multe mămici, se pare, preferă să stea lângă copiii lor, decât să ia bani mai mulţi.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj, Marinela Cipleu, a afirmat că, până la sfârşitul lunii decembrie 2010, aproape 2.200 de persoane şi-au depus actele pentru a beneficia de indemnizaţia şi de concediul de creştere a copilului după vechea legislaţie. Dintre acestea, 1.862 sunt mame, iar 328 taţi.

Nu s-au publicat normele

Marinela Cipleu spune că principalul motiv pentru care nu s-a depus niciun dosar în luna ianuarie este faptul că încă n-au fost publicate normele metodologice ale Ordonanţei 111 din decembrie 2010, care reglementează indemnizaţia şi durata concediului.

Pe de altă parte, un alt motiv ar fi şi faptul că mama are dreptul la şase săptămâni de concediu de lăuzie, şi numai după aceea trebuie să decidă pentru care formă de concediu de creştere a copilului va opta.

Potrivit reprezentanţilor AJPS Sălaj, pentru mamele care au născut până la 31 decembrie 2010, inclusiv, se aplică prevederile vechii legislaţii, cuantumul indemnizaţiei de care beneficiază începând cu 1 ianuarie fiind mai avantajos ca înainte. Adică, dacă până la sfârşitul anului trecut se acorda o indemnizaţie stabilită la 72,25 la sută din media veniturilor pe ultimele 12 luni (redusă cu 15 la sută în iulie 2010), de la 1 ianuarie indemnizaţia reprezintă 75 la sută din venituri, dar nu mai puţin de 600 de lei şi nu mai mult de 3.400 de lei.

Mai bine lângă copil

Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, spune că în 2011, în judeţul Sălaj, s-au născut 153 de copii. Prin urmare, mămicile sau taţii micuţilor născuţi după 1 ianuarie vor trebui să se decidă pentru care dintre formele de concediu de creşetere a copilulului optează.

Multe mămici spun că vor alege să rămână doi ani acasă cu copilul. Aceasta şi pentru că venitul salarial mediu net în Sălaj este de 1.031 de lei, iar o indemnizaţie de 750 de lei le permite să stea doi ani acasă.

„Eu voi sta doi ani cu copilul, nici nu încape discuţie. În primul rând, pentru că vreau să fiu tot timpul lângă băieţelul meu în aceşti doi ani. Nu cred că aş putea să mă întorc la serviciu şi să-l las singur atâta vreme la o vârstă atât de mică. În al doilea rând, chiar dacă aş opta pentru un an, indemnizaţia mea ar fi aceeaşi, de 800 de lei”, susţine Mariana Nemeş, din Zalău, care a născut după 1 ianuarie.

Două variante de concediu

Potrivit OG 111/2010, sunt două variante de concediu: de un an, în care indemnizaţia poate ajunge la 3.400 de lei, sau varianta cu doi ani, în care plafonul maxim este de numai 1.200 de lei. În ambele variante, valoarea indemnizaţiei se stabileşte la 75 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de plafoanele menţionate şi nu mai puţin de 600 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite