Lucreţia Puşcaş: „Îi învăţ pe copii cum să-şi apere viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţătoarea Lucreţia Puşcaş este de peste 20 de ani pionierul educaţiei rutiere în Sălaj, fiind „abonată“ , alături de copiii pe care îi pregăteşte, la toate premiile judeţene, interjudeţene şi naţionale puse în joc.

„Educaţia rutieră este mai importantă decât oricare altă materie predată în şcoală. O greşală la orice altă materie se poate îndrepta, dar una în trafic poate fi, de multe ori, fatală“, explică învăţătoarea, cu o uşoară undă de regret în glas. Asta deoarece în goana după economii la buget se găsesc tot mai puţine resurse pentru a-i învăţa pe copii să circule corect.

Lucreţia Puşcaş a trecut peste faptul că, până şi în vremurile bune, era plătită o oră pe săptămână şi lucra cu copiii zece şi că de doi ani încoace nu mai este plătită deloc. „Chiar dacă la început a fost pentru mine doar o sarcină de serviciu, mai apoi educaţia rutieră a copiilor a devenit un drog, o pasiune, izvorâtă în primul rând din faptul că-i iubesc foarte mult“, mărturiseşte ea.

Primii la concursuri

Pasiunea este alimentată şi de faptul că rezultatele muncii ei nu întârzie să apară. „La şcoala mea, deşi este una foarte expusă traficului rutier, în ultimii ani n-au mai fost deloc accidente rutiere în care să fie implicaţi copiii“, precizează învăţătoarea. În plus, echipajul de educaţie rutieră al şcolii domină de ani buni toate competiţiile judeţene, interjudeţene şi chiar naţionale de gen. „Reuşim să ne clasăm în fiecare an între primele zece judeţe din ţară la faza naţională a concursului de educaţie rutieră. În urmă cu trei ani am reuşit să luăm chiar locul I, iar anul acesta, la Satu Mare, ne-am clasat pe poziţia a doua“, povesteşte ea.

Punctaj maxim la examenul auto

Pentru că la activităţile de educaţie rutieră conduse de ea, fie că e vorba despre instruirea echipajului, fie de cercul de profil, Lucreţia Puşcaş îi învaţă pe copii să conducă bicicleta şi să circule pe stradă după regulile valabile pentru şoferi, cursanţii ei nu numai că ştiu să se ferească de accidente în trafic, dar au, mai târziu, şi rezultate foarte bune la examenul pentru obţinerea permisului auto. „Toţi copiii pe care i-am învăţat şi-au luat permis cu maximum de puncte. Chiar acum am avut un fost elev, care a fost singurul din seria sa care a luat punctaj maxim la examen“, povesteşte mândră învăţătoarea.

Un alt exemplu al impactului pe care Lucreţia Puşcaş îl are asupra copiilor este o fostă elevă, care a ales să devină ofiţer de poliţie tocmai datorită experienţei frumoase avute ca membru al echipajului de educaţie rutieră.

Manual pentru cei mici

Pentru a-i ajute pe cei mici să înţeleagă mai uşor regulile şi semnele de circulaţie, Lucreţia Puşcaş a conceput un manual, „ABC-ul circulaţiei“, ce este de fapt o culegere de jocuri, poezii, scenete şi compuneri, în care aceste reguli şi semne sunt prezentate într-o formă accesibilă micilor pietoni.

Ce-i place

Lucreţia spune că-i plac foarte mult copiii, familia şi şcoala. Îi plac oamenii oneşti şi sinceri, iar atunci când are un pic de timp liber îi place să călătorească şi să dea curs unei alte pasiuni, cântecul.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii falşi, dispuşi să calce pe cadavre pentru a-şi atinge scopul. De asemenea, nu-i plac nici oamenii fără valoare, care ajung să îi conducă pe alţii.

Întrebări şi răspunsuri

Ce-i învăţaţi pe copii la orele de educaţie rutieră?

L.P.: În primul rând, îi învăţ, prin activităţi practice, cum se traversează corect strada, cum se circulă pe trotuar, ce reguli trebuie să respecte atunci când ies cu bicicleta. Îi învăţ cum să-şi apere viaţa atunci când sunt în trafic.

Cât veţi mai face asta, având în vedere că nu sunteţi plătită?

O să-i învăţ pe copii să se ferească de accidente, să se comporte corect pe stradă, atât cât mă vor ţine puterile. O fac din pasiune şi pentru că iubesc copiii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite