Lucian Barbor pompierul care aşteaptă să lucreze la SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Barbor este unul dintre cei 40 de pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului  Sălaj care aşteaptă să-şi înceapă activitatea de paramedic  în cadrul SMURD.

Lucian Barbor a fost primul pompier din judeţ care a început cursurile de paramedic pentru a putea  lucra la Serviciul Mobil de Urgenţă şi Descarcerare SMURD, care va funcţiona începând de luna viitoare în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj. „Am început cursurile pentru paramedici la finalul anului 2009, la Oradea, unde am obţinut diploma de paramedic. După, cursurile de la Oradea am continuat pregătirile  la Târgu Mureş, cei care ne-au pregătit atât pe mine, cât şi pe colegii mei fiind doctorul Silviu Ladariu şi Corina Ghiurco, asistentă în cadrul ISU Sălaj”, spune pompierul.


 Specialist în descarcerări


 Dorinţa de a profesa ca şi paramedic i-a fost „stârnită” în urmă cu mai bine de zece ani după terminarea cursurilor unei Şcoli Liceale Sanitare din Zalău. Lucian a mărturisit că „să fii paramedic  este o meserie frumoasă ale cărei satisfacţii  nu pot fi comparate cu nimic. În timpul şcolii mi-am dat seama şi am început să conştientizez câte nevoie au unele persoane  de ajutorul altora pentru a fi sănătoşi şi chiar pentru a supravieţui”. De aproximativ cinci ani de când s-a angajat la ISU Sălaj lucrează la descarcerări.
„În toţi cei cinci ani ai mei de activitate la ISU, practic de când m-am angajat, am lucrat doar pe descarcerări. Am văzut oameni a căror viaţă putea fi salvată mult mai repede dacă acest serviciu ar fi existat  aici. Am văzut şi familii  distruse şi oameni nefericiţi din cauza accidentelor şi, sincer să fiu, chiar îmi doresc să pun în practică toate cunoştiinţele mele ca şi paramedic”, a adăugat acesta.  Odată cu începerea activităţii SMURD la Zalău va pune în practică „meseria” de paramedic fără a fi remunerat pentru aceasta. Lucian Barbor – 31 de ani – spune că este un om împlinit. Are o soţie şi o fetiţă de cinci ani, despre care afirmă că este raţiunea existenţei sale.


Sălajul este singurul judeţ din  Ardeal  fără SMURD


Prezent la Şimleu Silvaniei, chiar în cursul lunii iulie, Raed Arafat, secretar de stat a spus că Sălajul este unul dintre puţinele judeţe în care acest serviciu încă nu există. Acest lucru se va schimba din toamnă, când se va deschide un dispecerat unic pentru apeluri de urgenţă, care va comasa dispeceratele ce funcţionau până acum separat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum". Dispeceratul unic va funcţiona la ISU.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite