Locul II. Lucia Maria Pop, profesorul-prieten al elevului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Pop predă fizică de 29 de ani
Maria Pop predă fizică de 29 de ani

Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul", i-au asigurat profesoarei Lucia Maria Pop de la Colegiul Tehnic „Alecsandru  Papiu Ilarian” (API) un loc pe podium în Campania „Profesorii cu care Zalăul se mândreşte”.

Cu o vechime de 29 de ani la catedră, doar în învăţământul liceal, profesoara de fizică, mărturiseşte că i-a plăcut această disciplină începând din liceu încât a ales să-i facă şi pe alţii să o înţeleagă şi chiar să o iubească. „Aş putea spune că de 29 de ani, privesc şi analizez lumea după legile fizicii. Ea îţi dă cea mai bună deschidere asupra lumii. Este singurul loc în care copiii au prilejul să înţeleagă timpul de la începuturile lui şi până la sfârşit, lumea de la un capăt la celalălt. Fizica este singura cu adevărat universală şi permite elevilor o deschidere plurivalentă. Nu degeaba se spune că fizica este o ştiinţă milenară, dar mereu tânără şi plină de surprize”, spune profesoara.

Dascăl la şcoala unde a fost elev

S-a născut în Zalău în anul 1960. ClaseleI-VIII le-a urmat la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu", a fost elevă la liceul în care azi predă fizica, care pe vremea aceea se numea Liceul Industrial nr. 2, după care, în anul 1983 a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Imediat după absolvirea studiilor universitare şi-a început cariera de dascăl la Grupul Şcolar Mihai Viteazul, unde a predat timp de şapte ani, din 1983 până în 1990. Un an mai târziu, din 1991 şi până în 2000 a fost profesor de fizică la Grupul Şcolar „Voievod Gelu” iar din 2001 şi până în prezent predă Colegiul Tehnic API din Zalău.
 
„Orice reuşită presupune un sacrificiu”

Adepta principiului „orice reuşită presupune un sacrificiu”, după aproape trei decenii de muncă la catedră cu elevii, profesoara spune că în permanenţă a încercat să fie un profesor prieten al elevului. „În întreaga mea activitate didactică am încercat să fiu un profesor-prieten al elevului. Îmi aduc aminte că în anii mei de şcoală, disciplinele care m-au atras foarte tare şi la care învăţam cu drag, au fost acelea în care profesorii ne erau şi prieteni. Ştiau să aşeze şi o anumită distanţă faţă de noi, dar să fie şi foarte apropiaţi. De aceea, în calitate de profesor, dar şi de diriginte, caut să-i fac pe elevii mei să înţeleagă că orice reuşită presupune un sacrificiu mai mic sau mai mare, că trebuie să aibă încredere în forţele proprii şi că trebuie să dea dovadă de seriozitate în tot ceea ce fac”, adaugă profesoara.



 Mentor pentru zeci de generaţii

Faptul că, în tot  ceea ce face pune suflet şi pasiune se confirmă fără nicio îndoială. A iniţiat şi a coordonat zeci de proiecte educative prin colaborarea şi cu alte cadre didactice şi asta din dorinţa de a stârni în continuare interesul elevilor faţă de studiul fizicii. În acest scop, a iniţiat  şi coordonat mai multe proiecte educative: „Festivalul Naţional al Ştiintei- Zalău– patru ediţii ( 2008, 2009, 2010, 2011); „Săptămâna mondială a spatiului cosmic, 4-10 octombrie” – proiect cu participare internaţională (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011) ; „Cu mic, cu mare... prin Univers” – (2010, 2011) dar şi proiectul „2009-Anul Internaţional al astronomiei”. Este profesor coordonator al revistei de fizică „Prisma”- revistă semestrială apărută pe piaţă în urmă cu nouă ani,  iar din anul 2008,  în colaborare cu Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, desfăşoară activităţi de mentorat, în vederea îndrumării practicii pedagogice a studenţilor de la Facultatea de Fizică.
 
 Foşti elevi – actuali colegi

Cele mai mari satisfacţii profesionale ale profesoarei sunt mulţumirile pe care le primeşte de la foştii elevi, rezultatele deosebite obţinute la concursurile şcolare, olimpiade, examene dar în acelaşi timp şi faptul că foştii elevi îi sunt colegi. „Cum să nu te simţi împlinit profesional şi mândru totodată, când un elev obţine rezultate la concursurile şcolare, olimpiade, examene şi mai ales când vezi că  foşti elevi de-ai tăi sunt azi colegi de-ai tăi ?!”, spune dascălul.


În puţinul timp liber pe care îl are, profesoara spune că îi place să stea alături familie, să citească, să îngrijească florile din grădină, timp în care înceracă să se detaşeze de tot ceea ce înseamnă activitate profesională.

Maria Pop alături de elevi
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite