Locul IV. Dorin Cosma, 32 de ani în slujba matematicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Mircea Cosma, profesor de matematică la Şcoala „Porolissum”, este unul dintre profesorii cu care Zalăul se mândreşte. Graţie voturilor cititorilor dar şi a juriului de specialitate profesorul s-a clasat pe locul IV în camapania iniţiată de cotidianul „Adevărul” – „Profesorii cu care Zalăul se mândreşte”.

Originar din Sălaj, din localitatea Bălan, profesorul Cosma s-a născut într-o familie de dascăli. Tata, profesor de istorie, iar mama învăţătoare. Încă din fragedă pruncie a fost atras de carte, şcoală, studiu şi cunoaştere. De ce a ales matematicatica? „Totdeauna, încă din clasele primare, am reuşit să  rezolv orice problemă sau exerciţiu, să ajung la o soluţie. De atunci a început să-mi placă această materie şi am a ajuns să urmez această carieră”, povesteşte profesorul.
Cursurile şcolii primare şi gimnaziale le-a urmat în satul natal, la Bălan, apoi a urmat cursurile Liceului Teoretic din Zalău iar imediat după terminarea liceului a început studiile universitare, la Cluj, la Universitatea Babeş- Bolyai, Facultatea de matematică. În anul 1978 odată cu absovirea facultăţii a primit repartiţie la Zalău.Timp de doi ani, din 1978-1980, a fost profesor la Liceul de Chimie, actualmente Grupul Şcolar Voievod Gelu, iar din 1980 şi până în prezent este profesor la Şcoala Gimnazială „Porolissum”. Nu s-a gândit să schimbe niciodată şcoala pe care o slujeşte de mai bine de trei decenii şi asta graţie colectivului de oameni minunaţi. „Sunt o fire mai conservatoare, mereu atras de ceva anume şi mereu legat sufleteşte. Mă desprind cu greu de ceva drag. Aici e un colectiv plăcut, colegi minunaţi şi buni profesionişti. Nu aş schimba această şcoală”, adăugă dascălul.



Profesorul mărturiseşte că munca la catedră, alături de elevi, este o plăcere iar cea mai mare satisfacţie este când  vede că foştii elevi sunt oameni realizaţi profesional. Însă pentru acest lucru, aportul unui profesor este decisiv. „Mereu, de la bun început, am încercat să le dezvolt elevilor mei tenacitatea şi să le insuflu faptul că sunt cei mai buni, spunându-le în permanenţă că trebuie să fie primii. Ştiţi, înseamnă foarte mult să încurajezi un elev, chiar dacă greşeşte, trebuie să-i spun că e bun, că e capabil şi astfel reuşeşti să-i îndepărtezi şi o serie de complexe pe care inevitabil orice elev le are. Ca dascăl, lucrând  zi de zi cu elevii, simţi acest lucru, ştii ceea ce îl doare pe fiecare elev în parte şi cunoşti ceea ce nu ştie. Rolul unui profesor e foarte important în viaţa unui elev. Formăm caractere, dezvoltăm aptitudini …”, spune matematicianul.

image

Pasionat de volei

După orele de curs, matematicianul face mişcare -sport. În special volei.De mic copil a fost pasionat de fotbal, fiind  jucător în echipa de fotbal din localitatea natală, însă odată cu trecerea timpului a renunţat şi în prezent practică  voleiul. „Joc  volei. Îmi place. De două ori pe săptămână cel puţin, atunci când timpul îmi permite.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite