Locul III. Liviu Vlaicu, un matematician consacrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Vlaicu, profesor de matematică la  Colegiul Naţional, este unul dintre profesorii cu care Zalăul se mândreşte. Graţie voturilor cititorilor dar şi a juriului de specialitate profesorul s-a clasat pe locul III în camapania iniţiată de cotidianul „Adevărul” – „Profesorii cu care Zalăul se mândreşte”.

Predă matematică de 35 de ani în oraşul de la poalele Meseşului iar de 28 de ani este profesor la Colegiul Naţional Silvania. Este un dascăl consacrat şi de o notorietate absolută.  E foarte greu să porţi o discuţie liberă cu profesorul Liviu Vlaicu, într-un spaţiu public, pentru că niciodată nu va putea să povestească fără să fie întrerupt, de nenumărate persoane care îl salută respectuos: „Bună ziua domnule profesor”.

Originar din Sălaj

S-a născut în localitatea Poarta Sălajului în anul 1952. Clasele primare le-a urmat în satul natal, apoi a fost elev la liceul unde şi-a desăvârşit cariera de dascăl, după care a absolvit Facultatea de Matematică –Mecanică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca. De ce matematica? „Mi-a plăcut întotdeauna această materie, încă din primul an de şcoală. N-am întâlnit nicio problemă sau exerciţiu pe care să nu ştiu să-l  rezolv. Nu pot spune că mi-a arătat cineva, ştiam pur şi simplu de fiecare dată cum trebuie să le rezolv, vedem soluţia şi rezultatul final”, povesteşte Vlaicu.
În afară de cifre, teoreme şi tot ceea ce înseamnă materia pe care o predă, profesorul este pasionat de muzică. Îi place să cânte la vioară şi îşi aduce aminte cu drag de anii copilăriei, de profesorul Petru Matiş care i-a insuflat această pasiune. „Am cântat şi mai cânt la vioară şi azi. E una dintre pasiunile mele, un mod plăcut de a mă relaxa şi de a ieşi din cotidian”, adaugă  matematicianul.
 
Matematică pe şerveţele

Prin mâna profesorul Vlaicu au trecut mii de elevi iar despre generaţiile trecute îşi aduce aminte cu mare plăcere, inclusiv de momentele în care rezolva problemele de matematică pe şerveţele.  „Au fost elevi care aveau nevoie la adminterea în facultate de matematică şi care făceau foarte multe probleme suplimentare. (…) Înainte, când tehnica asta nu era atât de avansată şi nu erau mobile, mă întâlneam de multe ori cu elevi prin oraş. Mă întrebau despre anumite probleme sau exerciţii, cum şi în ce mod trebuie să le rezolve şi bine înţeles că nu aveam la îndemână nici foi de hârtie, nici caiete. Şerveţelul mă salva. Ca să le pot da răspunsul pe loc, calculam rapid pe un serveţel pe care îl aveam la îndemână. Da …, foştii mei elevi ştiu asta”, spune zâmbind profesorul. 

Propune subiecte de examen

Profesorul Vlaicu a propus diferite probleme şi exerciţii de matematică  pentru bacalaureat, admitere, titularizare etc. pe care le-a publicat de-a lungul timpului în revista de matematică a colegiului la care predă – „Elipsa”. Este colaborator la Revista de Matematică din Timişoara (RMT) unde de asemenea a publicat diferite probleme şi exerciţii de specialitate, a participat cu diferite subiecte la taberele naţionale de matematică iar performanţele realizate de-a lungul timpului sunt cele mai bune dovezi ale profesionalismului în materie de matematică.


Este un profesor comunicativ şi cu un simţ al umorului cum rar mai întâlneşti.  „Întodeauna, la ore încerc ca peisajul să fie unul vesel şi elevii cărora le predau să fie relaxaţi. Când nu ştiu, le dau cât trebuie iar când ştiu la fel. Nu fac diferenţieri şi niciodată nu am făcut. Încerc să mâ înţeleg cu toată lumea”, spune matematicianul.
Cu foarte multă seriozitate dar şi cu un limbaj specific matematicii, profesorul Vlaicu, afirmă despre instituţia de învăţământ la care predă, dar şi despre colectivul de cadre didactice că sunt de  nota √121.  „Un colectiv cum rar mai întâlneşti.Toţi  bine pregătiţi,oameni faini, de nota radical din 121”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite