Locuieşti la bloc sau la casă? ISU avertizează: atenţie la sistemele de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Pentru evitarea incendiilor este indicat să  verificaţi periodic instalaţiile  de încălzire
Pentru evitarea incendiilor este indicat să verificaţi periodic instalaţiile de încălzire

Proprietarul unui gospodării din localitatea Treznea a rămas fără lemne de foc, după ce anexa  gospodărească în care şi-a depozitat lemnele a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a izbucnit ieri dimineaţă, iar la faţa locului au intervenit pompierii militari din cadrul ISU Sălaj.

Lucian Jacodi, purtător de cuvânt al ISU Sălaj, a precizat că focul a fost cauzat de neprotejarea termică a coşului de fum. Până la intervenţia pompierilor flăcările au distrus materiale lemnoase depozitate în anexă şi acoperişul acesteia pe aproximativ 50 de metri pătraţi.

Atenţie!

Ca urmare a numărului mare de intervenţii în diferite gospodării cuprinse de flăcări, din mediul rural, ISU Sălaj reaminteşte cetăţenilor câteva reguli şi măsuri de care  ste bine să se ţină cont, pentru evitarea incendiilor în perioada sezonului rece.  Este indicat să verificaţi: instalaţiile de încălzire din încăperile în care sunt montate instalaţii sprinkler apă – apă  şi hidranţi interiori şi dispozitivele de încălzire, a armăturilor de siguranţă de la rezervoarele de produse combustibile sau gaze lichefiate. Deasemenea, este  bine să curăţaţi, să verificaţi şi să izolaţi coşurile de evacuare a fumului  iar în faţa uşiţelor de alimentare a sobelor este necesar să amplasaţi o tavă metalică pe pardoseala combustibilă. Potrivit ISU Sălaj,  cetăţenii  care au ca sursă de încălzire lemnele  vor  evacua periodic  din sobe  cenuşa,  într-un loc special amenajat , după ce  se vor stinge toate resturile de jar; în timpul funcţionării sobelor, uşitele focarului şi a cenuşarului trebuie menţinute închise; nu lăsaţi fără supraveghere sau  în grija copiilor sobele în funcţiune ; nu folosiţi instalaţii şi aparate electrice defecte sau improvizate, conductori electrici neizolaţi , siguranţe necalibrate, doze de derivaţie fără capace, etc.;  nu alimentaţi mai mulţi consumatori mari ( radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, etc ) din aceeaşi priză şi în acelaşi timp; supravegheaţi aparatele electrice sub tensiune şi nu le lăsaţi la îndemâna copiilor ;nu amplasaţi  radiatoare electrice, plite, reşouri sau aeroterme pe materiale combustibile ori în apropierea lor; asiguraţi-vă că acestea sunt bine fixate, pentru a se evita alunecarea sau răsturnarea lor pe timpul utilizării.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite