Legea picnicului. Vezi aici ce nu ai voie să faci când ieşi la iarbă verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii care vor să iasă la picnic, în aer liber, să prăjească mititei sau grătare vor putea face acest lucru doar în spaţii special amenajate. De acum înainte orice picnic se va putea organiza doar in zone special amenajate şi dotate cu utilităţi necesare acestei activităţi.

Noile prevederi au fost incluse într-un proiect de lege adoptat la începutul acestei săptămâni de Camera Deputaţilor (for decizional).
Conform proiectului, cei care nu respectă prevederile şi lăsă resturile menajere pe domeniul public respectiv privat sau tulbură liniştea publică  vor fi sancţionaţi contravenţional. În noua legea activitatea de picnic este definită ca  „activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de băuturi  sau alimente şi, după caz, aprinderea sau nu a focului”.

Picnic - în locuri special amenajate

Astfel, picnicurile se vor desfăşura doar în locuri special amenajate, aflate în administrarea publică sau privată. Administratorii acestor zone sunt obligaţi să doteze zona corespunzător, să asigure curăţenia, să amplaseze tomberoane destinate colectării selective a deşurilor şi în acelaşi timp să marcheze zonele destinate parcării autovehiculelor. Administratorilor zonelor de picnic care nu respectă aceste obligaţii pot fi amendaţi cu până la 50.000 de lei iar cetăţenii care iau parte la picnicuri au obligaţia de a arunca gunoaiele selectiv în locuri special amenajate. Cei care nu respectă acest lucru riscă sa fie sanctionaţi cu o amendă cuprinsă între 200 şi 2.000 de lei.

Focul va fi aprins doar în locurile special amenajate şi nu se va lasa nesupravegheat, amendă aplicată pentru nerespectarea acestor obligaţii este de 3.000 de lei.

Tot în noua lege este prevăzută şi o amendă cuprinsă între 300 şi 3.000 de lei pentru persoanele care nu păstrează liniştea în locurile destinate picnicurilor, dar şi pentru cei care aruncă pe jos mucuri de ţigară.
Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi vor fi aplicate de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale, dar şi de personalul MAI. Aceştia vor avea dreptul să inspecteze zonele în care se desfăşoară activitatea de picnic.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite