Lecţie de la suedezi: cum să facem bani din mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii sălăjeni vor învaţa de la specialişti suedezi cum să atragă turişti care să-i plătească pentru a vedea sau chiar a ajuta la prepararea unor produse tradiţionale.

Turiştii, în special cei străini, ar putea plăti în curând pentru a merge cu oile, împreună cu un cioban dintr-un sat din Sălaj, asistând, mai departe, la muls şi la preparatul caşului. Ori, tot contracost, ar putea da o mână de ajutor la făcutul cârnaţilor de casă sau la fiertul palincii. Se întâmplă deja într-o regiune din Suedia, iar printr-un proiect al Consiliului Judeţean Sălaj s-ar putea întâmpla în curând şi la noi.

O delegaţie din regiunea suedeză Jamtland, unde acest tip de turism, numit gastroturism, se practică deja de cinci ani, se află săptămâna aceasta în Sălaj pentru a-i învăţa şi pe producătorii locali ce trebuie să facă pentru a face bani arătându-le turiştilor cum se fac produsele tradiţionale. Vizita are loc în cadrul proiectului de cooperare interregională „RURALAND: Actori ai dezvoltării rurale”, în care Consiliul Judeţean este partener, alături de alte nouă autorităţi regionale din tot atâtea ţări ale UE (Belgia, Bulgaria, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Portugalia şi Suedia). Proiectul are un buget de aproape 2.200.000 de euro şi are ca principal scop dezvoltarea economică şi socială a zonelor rurale administrate de parteneri.

Rigori mai puţin stricte pentru producători

„Ne-am gândit la acest model suedez de bună practică pentru că am văzut că la ei funcţionează foarte bine o astfel de reţeau turistică unde acţiunile sunt foarte diverse şi, foarte important, unde rigorile privind producţia pentru piaţa europeană sunt mai puţin stricte. Pentru că ceea ce-i îngrijorează cel mai mult pe producătorii sălăjenieste obligativitatea de a se conforma unor constrângeri legislative greu de realizat”, a explicat miercuri, într-o conferinţă de presă, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean.

Tot miercuri, 18 ianuarie, suedezii şi conducerea judeţului i-au chemat pe producătorii din Sălaj la o întâlnire, unde li s-a prezentat ce au făcut producătorii din Suedia pentru a atrage turişti şi ce ar trebui să facă şi ei pentru a ajunge să se transforme dintr-o simplă gopodărie, fermă sau făbricuţă, într-o destinaţie turistică. „Aveţi aici un mare avantaj faţă de Suedia: există mulţi producători tradiţionali. În Suedia atunci când am început să promovăm acest tip de turism aceştia erau aproape morţi”, a spus Christina Hedin, reprezentanta Centrului Naţional Suedez pentru Procesarea Alimentelor Artizanale la Scară Mică. Ea a mai adăugat faptul că, treptat, suedezii au început să prefere acest tip de produse în detrimentul celor vândute prin marile magazine: „Ei vor ceva de calitate, unic, căruia să-i ştie povestea”, a explicat ea.

Le-a plăcut slănina prăjită şi palinca de Zalău


image

Legat de gastronomia locală, oaspeţii suedezi s-au declarat vrăjiţi de slănina afumată şi prăjită cu care au fost serviţi, de cârnaţii afumaţi de casă, dar şi de palinca de Zalău, pe care au avut ocazia să o guste chiar din prima zi în care au ajuns aici.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite