Lako Gyorgy şi-a dedicat toată viaţa porumbeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lako Gyorgy
Lako Gyorgy

Creşte porumbei de peste 40 de ani, adică de pe vremea când era doar un copil. Spune că pasiunea sa, neînţeleasă de mulţi, nu se compară cu niciun alt hobby.

„La orice altă pasiune poţi renunţa, dar la dragostea pentru porumbei, odată prins de «microb», nu poţi să renunţi niciodată“, spune Lako Gyorgy, cel mai mare crescători de porumbei din judeţul Sălaj. Colecţia sa de zburătoare numără 657 de porumbei, o parte dintre ei campioni naţionali ori deţinători ai unor trofee internaţionale.
  
Creşte porumbei de la 7 ani

Pasiunea lui pentru porumbei s-a născut foarte devreme. Avea doar  7 ani. „Aveam un prieten care mi-a dat câţiva guţani, porumbeii aceia comuni. De la acei guţani a început totul şi din acel moment nu mi-am mai putut despărţi de porumbei“, îşi aminteşte Lako. De la porumbeii comuni cu care a început, Lako a ajuns astăzi să se poată mândri cu rase omologate şi cu campioni. Preferaţii săi sunt porumbeii gălăţeni, din care are 300 de exemplare. „Este un porumbel complex, care este foarte bun atât la zbor, cât şi la joc. Poate zbura chiar şi două – trei ore şi are un joc foare frumos, în sensul că zboară la înălţimi foarte mari şi se dă peste cap“, explică el.  
 
Columbofilul din Zalău are şi 330 de porumbei voiajori, unii dintre ei având în palmares distanţe de peste 800 de kilometri parcurse o dată. „Unu dintre porumbeii mei voiajori a zburat până la Regensburg, adică aproximativ 850 de kilometri“, spune crescătorul, admiţând, însă, că nu toţi se întorc acasă. „Anul acesta am pierdut foarte mulţi, mult mai mulţi decât anul trecut. Cred că este din cauza vremii, mai exact din cauza erupţiei vulcanice din Islanda, care le-a bulversat porumbeilor sistemul de orientare“, explică el.

Performanţă europeană

Printre cele mai valoroase „piese“ ale impresionantei sale colecţii de porumbei se numără cei 27 de rolleri de Cluj, o rasă selectată pentru frumuseţea sa. Cu unul dintre dintre exemplarele din această rasă a participat anul trecut la Campionatul European al crescătorilor, desfăşurat în Slovacia, simpla calificare la această competiţie reprezentând o performanţă deosebită pentru columbofili. Participarea la campionatul din Slovacia nu este singura performanţă a columbofilului din Zalău. Din 2007 încoace are cel puţin un campion la toate expoziţiile de profil pe care asociaţiile de crescători le organizează.

Ce-i place


Lako Gyorgy spune că, dat fiind că cea mai mare parte a timpului său liber îl dedică porumbeilor, nu-i prea rămâne vreme şi pentru alte pasiuni. Dar admite, mai în glumă, mai în serios, că la fel cum admiră porumbeii, se declară un admirator sincer al femeilor frumoase. De la distanţă, evident.

Ce nu-i place

„Nu-mi place că întâlnesc mulţi oameni care nu sunt de acord cu pasiunea mea. Nu o înţeleg şi din acest motiv o desconsideră“, explică el. „Ei nu înţeleg că este o pasiune frumoasă, la care efectiv nu poţi renunţa, aşa cum renunţi, de exemplu, la ţigări“, susţine Lako Gyorgy.

Întrebări şi răspunsuri

E scumpă pasiunea dumneavoastră?

L.G.: Creştrea porumbeilor de rasă implică o grămadă de cheltuieli, cu hrana, vitaminele şi mineralele, cu medicamentele, cu deplasările pentru antrenament şi cu participările la concursuri. Dar cel mai mult trebuie investit în această pasiune timp. Petrec cel puţin 4 - 5 ore pe zi cu porumbeii.

Vă ajută cineva să vă ocupaţi de porumbei?

L.G.: Mă mai ajută şi familia, dar în general mă descurc singur. Am parte, însă, şi de ajutorul şefilor mei, în sensul că mă înţeleg atunci când am nevoie de zile libere pentru a pleca la diferite concursuri.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite