La numai 16 ani, Cristian Lazăr a fost deja şi primar şi prefect şi deputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi se află la vârsta la care alţi tineri trăiesc doar pentru distracţie, Cristian şi-a dorit şi a reuşit să experimenteze unele dintre cele mai importante funcţii din administraţia locală.

A fost viceprimarul tinerilor din Şimleu, pentru ca în scurt timp să fie ales ca primar. A fost, în luna decembrie, timp de trei zile deputat în Parlamentul României, pentru ca după numai câteva zile să fie desemnat, acasă, „prefect pentru o zi“. Toate aceste funcţii au fost ocupate, e adevărat, doar simbolic – de Cristian Mihai Lazăr, un tânăr de numai 16 ani din Şimleu Silvaniei, care a dorit, astfel, să vadă „cu ce se mănâncă“ administraţia publică în perspectiva unei cariere în domeniu.

Chiar dacă spune că, în alegerea viitoarea sale cariere, n-a contat foarte mult faptul că tatăl său, Radu, este viceprimarul oraşului, Cristian admite că de la el i se trage aplecarea către administraţie. „Mi-a plăcut ceea ce face şi mi-am dat seama că asta vreau să fac şi eu. Dar poate la alt nivel“, spune tânărul.

În „politică“ a intrat în 2006, la vârsta de numai 12 ani. A candidat atunci pentru un post de consilier în Consiliul Local al Tinerilor Şimleu, dar s-a ales cu aceeaşi ocazie şi cu funcţia de viceprimar. Doi ani mai târziu a avansat la funcţia de primar al tinerilor şimleuani, funcţie pe care o deţine şi acum. Cristian povesteşte cu mândrie cum, împreună cu consilierii săi, reuşeşte în fiecare lună să deruleze măcar câte un proiect pentru tinerii din oraş. „Spre exemplu, cum în Şimleu nu există cinematograf, în fiecare septembrie organizăm festival de film la Casa Armatei. În luna decembrie ajutăm, prin cadouri, cele mai sărace 20 de familii din oraş, iar luna aprilie este rezervată, prin tradiţie, unui proiect ecologic, de regulă reamenajarea unui parc“, precizează el. Cristian recunoaşte că, pentru a putea derula aceste proiecte, are la dispoziţie un buget alocat de Consiliul Local, pe care îl drămuieşte la început de an exact ca adevăraţii primari.

Deputat cu propunere legislativă


În luna decembrie, Cristian a fost singurul tânăr din Sălaj care a fost selectat în proiectul „Parlamentar pentru trei zile“, iniţiat de Asociaţia „Pro Democraţia“ şi Camera Deputaţilor. „A trebuit să-mi depun CV-ul şi o propunere legislativă. Eu am venit cu un sistem online de votare, care să ducă la creşterea prezenţei la vot“, explică el procedura prin care a ajuns să participe, timp de trei zile, la şedinţele din comisii şi din Camera Deputaţilor.

Prefect pentru o zi

Tot luna trecută, Cristian a fost, pentru o zi, prefectul Sălajului, în cadrul unei campanii iniţiate de Prefectură şi Inspectoratul Şcolar. El spune că toate aceste proiecte îl ajută să aibă o imagine mai clară asupra profesiei pe care şi-a ales-o.

Ce-i place

Pe lângă pasiunea precoce pentru administraţia publică, Cristian se declară şi un împătimit al sportului, fiind ridicător în echipa de juniori a Clubul Sportiv „Phoenix“ Şimleu Silvaniei. Cu toate că la şcoală preferă ştiinţele exacte, ca fizica sau matematica, spune că vrea să urmeze Facultatea de Drept pentru că, apreciază el, ca funcţionar în administraţie trebuie să cunoşti bine legile.

Ce nu-i place


Cristian spune că nu-i plac minciuna, indiferenţa şi indolenţa. „Nu-mi plac nici oamenii care ar putea să îşi ajute semeni printr-un gest foarte simplu, dar totuşi nu o fac“, declară tânărul care spune că vrea să lucreze în administraţie tocmai pentru a fi în slujba oamenilor.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere ai despre politica de azi?

C.L.: Ceea ce vedem noi astăzi la televizor nu este cu adevărat politică. Pentru a face politică trebuie să respecţi nişte principii ale partidului din care faci parte, trebuie să-i respecţi pe cei care te-au votat, iar în ziua de azi nimeni nu mai face asta.

Te gândeşti să intri în politică?

C.L.: Da, voi intra în politică cât mai repede, anul acesta, după ce mi se termină mandatul de primar, pentru că vreau să acumulez experienţă. Cel mai probabil, voi alege să devin membru al PDL.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite