La Zalău, apa se dă cu raţia: patru ore pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Apă- Sucursala Sălaj a început astăzi să sisteze furnizarea apei potabile în blocurile în care n-au fost încheiate contracte la comun. Conducerea companiei a anunţat că în perioada următoare vor avea parte de acelaşi „tratament“ în medie câte zece blocuri pe zi.

Lucrătorii Companiei de Apă Someş – Sucursala Sălaj au sistat astăzi alimentarea cu apă potabilă la şase dintre primele scări de bloc din oraş notificate săptămâna trecută. Asta pentru că locatarii n-au încheiat un nou contract cu compania, la comun, în locul celor individuale, care nu mai sunt valabile din 28 ianuarie. Directorul sucursalei, Marcel Zaharia, spune că au fost somate zece blocuri din zonă, însă locatarii din trei dintre acestea au venit ulterior notificării şi au încheiat contractele, iar cei din al patrulea au venit astăzi, după „vizita“ lucrătorilor, la semnat.

Apă la program

Zaharia spune că blocurile debranşate astăzi sunt numai începutul. În fiecare zi de acum înainte, pe măsura expirării celor cinci zile lucrătoare de la notificarea scrisă, urmează să fie debranşate, în medie, câte zece blocuri. „Pentru a nu avea probleme vizavi de respectarea normelor de igienă publică, am decis ca în blocurile debranşate să dăm în continuare apă, dar la program. O să fie cam patru ore de furnizare în cursul după-amiezii. La program normal de furnizare revenim numai după ce semnează contractul“, declară directorul.

„N-au dreptul. E ilegal“

De cealaltă parte, locatarii din zonă îşi menţin poziţia şi spun că ceea ce face Compania de Apă nu este legal. „N-au dreptul. Nu-i lasă DSP-ul. În unul dintre blocuri stă şi un avocat, care spune că este ilegal ceea ce vor ei să facă şi că DSP-ul nu le va da voie”, a reclamat o doamnă ce locuieşte în unul din blocurile vizate de debranşări de pe strada Victor Deleu. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj confirmă cele spuse de locatari.  „Din punctul nostru de vedere, Compania de Apă Someş are obligaţia de a asigura în regim continuu apă de calitate către populaţie şi să nu permită contaminarea exterioară. Despre situaţia de la Zalău am anunţat forurile superioare: Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj şi Ministerul Sănătăţii”, a declarat medicul epidemiolog Sanda Stanca - directorul executiv adjunct al instituţiei. Reprezentanţii DSP admit că în Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 536/1997, art. 22 alin. 2 se precizează că necesarul minim de apă pe zi pentru un locuitor este de 50 de litri, dar acelaşi ordin mai precizează, la art.25, că pentru a nu favoriza contaminarea apei, operatorul trebuie să asigure continuitatea furnizării ei. Compania de Apă riscă, în aceste condiţii, o amendă cuprinsă între 600 şi 1.800 de lei.

Cifră: 360 din totalul de 1.100 de scări de bloc din Zalău au încheiat contractele comune de apă

Citeşte şi „Propun ca zălăuanii rămaşi fără apă să folosească toaletele instituţiilor”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite