La Zalău, Poliţia Comunitară a devenit Poliţie Locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iunie Zalăul va avea poliţie locală. Consilierii locali au aprobat ieri transformarea serviciului Poliţiei Comunitare în Poliţie Locală. Noua poliţie locală va avea mai multe atribuţii şi mai mulţi angajaţi decât până acum, însă aceasta doar la modul teoretic, deoarece actuala legislaţie împiedică angajările.

Spre deosebire de de poliţia comunitară, care avea doar atribuţii de ordine publică, cea locală a dobândit în plus o serie de alte funcţii şi servicii, printre care o brigadă rutieră, serviciul de control comercial, controlul disciplinei în construcţii şi a afişajului stradal, control pe protecţia mediului şi o structură de evidenţă a persoanelor.


17 posturi vacante


La cele 64 de posturi actuale din Direcţia Poliţiei Comunitară se mai adaugă 17, transferate de la Primăria Zalău, care, însă, deocamdată, vor rămâne vacante. Directorul Direcţiei Poliţia Comunitară, Mircea Bara, spune că, pentru atribuţiile în plus, primăria i-a acordat 17 posturi. Din păcate, spune Bara, acestea nu pot fi ocupate deocamdată, deoarece legislaţia care se ocupă de reglementarea funcţiilor publice interzice angajările în această perioadă. „Suntem poliţie locală, dar probabil anul acesta ne vom ocupa tot numai de ordine publică”, precizează Mircea Bara.
Şeful compartimentului Ordine Publică, Dumitru Valea, spune că probabil angajaţii existenţi se vor ocupa de toate reclamaţiile, inclusiv cele care ţin de celelalte servicii. „Există problema deficitului de personal. Noi suntem puţini, funcţionăm cu efectiv redus. Dar probabil că toate reclamaţiile le vom rezolva noi până când se va soluţiona problema personalului suplimentar”, spune agentul.


Poliţiştii locali vor putea opri şoferii în trafic


„Cred că va fi mai bine atunci când atribuţiile ni se vor suplimenta. Va fi şi muncă mai multă, însă de multe ori, pe stradă, am întâlnit situaţii neobişnuite şi deranjante la care însă nu am putut interveni. Cred că şi oamenii vor avea mai mult respect pentru noi, pentru că de multe ori aveam parte de glume pe seama faptului că ne legam de cerşetori şi de cei care aruncau gunoaie pe jos”, spune un agent, care n-a dorit să-şi spună numele.
Poliţiştii locali vor putea, la fel ca şi poliţiştii rutieri, să asigure fluenţa circulaţiei, să oprească şoferii, să dea amenzi şi avertismente, pot verifica salubrizarea străzii, îndepărtarea zăpezii, pot controla ridicarea deşeurilor menajere, pot aplica sancţiuni pentru nerespectarea normelor legale privind domiciliul şi actele de identitate ale cetăţenilor români, etc.
Cifră.
81 de posturi are în noua organigramă Poliţia Locală, dintre care 80 de funcţii publice şi una contractuală, şase de conducere şi 75 de execuţie.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite