Ioana Tuduce - cel mai apreciat dascăl din campania „Profesorii cu care Zalăul se mândreşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Tuduce este profesoară de limba şi literatura română
Ioana Tuduce este profesoară de limba şi literatura română

A primit mii de voturi din partea cititorilor, a întrunit şi aprecierile juriului de specialitate şi ale redacţiei. Şi toate acestea pentru că îmbină extrem de bine două calităţi: omenia şi profesionalismul.

Ioana Tuduce, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional Silvania, este  dascălul clasat pe locul I al campaniei iniţiată de cotidianul „Adevărul” – „Profesorii cu care Zalăul se mândreşte”. Este tânără, cu o experienţă de 12 ani la catedră  iar rezultatele obţiunute de elevii pe care i-a pregătit de-a lungul acestor ani sunt remarcabile. Secretul reuşitei?  Muncă, pasiune şi perseverenţă.

De origine sălăjeancă, s-a născut în localitatea Hida, profesoara Ioana Tuduce şi-a dorit încă din primii ani de şcoală să fie dascăl. „Nu ştiam exact materia, însă mi-am dorit să fiu profesor, să fiu înconjurată de copii şi … aşa a fost. Mi-a plăcut foarte mult  limba şi literatura română dar şi matematica. La un moment dat, în anii de liceu, oscilam, nu ştiam sigur ce trebuie să aleg, însă până la urmă am ales limba română”, spune profesoara. În toţi anii de şcoală, când a fost elevă, a avut rezultate deosebite, asta mărturisesc şi dascăli actualei profesoare. A fost olimpică ani la rând la limba şi literatura română încă din clasele primare (clasa a IV-a). Imediat după terminarea clasei a VIII-a  a urmat cursurile Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, specializarea învăţător. Cinci ani mai târziu, odată cu absolvirea ciclului liceal a fost timp de aproximativ două luni  învăţătoare la Şcoala „Mihai Eminescu” din municipiu iar apoi a plecat la Cluj unde a urmat cursurile Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Filologie, specializarea Pedagogie –Limba şi Literatura Română. La absolvirea facultăţii i s-a propus să râmână în învăţământul universitar însă a refuzat, s-a reîntors pe meleaguri natale.

Drastică  cu ortografia

Din anul 2000 este profesoară de limba şi literatura română cu „acte-n regulă” şi spune că îşi vede elevii ca pe propiii copii. Însă, nu ezită: atunci când greşesc … plătesc. Pentru profesoara Ioana Tuduce, ortografia, scrierea corectă în limba română, este literă de lege. Nu se admit greşeli şi elevii ei ştiu asta. Recunoaşte că este drastică în privinţa ortografiei. „Sunt drastică cu ortografia. O greşeală de ortografie denotă o lipsă de logică gramaticală şi de logică a ştiinţei. Elevii mei ştiu asta, că nu admit greşeli.Chiar dacă vor merge mai departe şi se vor specializa într-un alt domeniu de activitate, real de exemplu, elevii mei trebuie să scrie şi să se exprime corect în limba română. Este inadmisibil să treci prin şcoală şi să nu ai habar cum trebuie să scrii sau să te exprimi corect în limba română”, spune  profesoara.

Coordonează lotul olimpic judeţean

lotul olimpic

De patru ani coordonează lotul judeţean pentru participarea la Olimpiada naţională de limba şi literatura română şi anual a obţinut rezultate. Ţinta este lărgirea lotului, în prezent acesta având opt olimpici.

Alături de o elevă olimpică

O zi de muncă pentru profesoara Tuduce, începe la ora 8,00 şi se termină la 20,00. Studiază intens şi în prezent simte lipsa elevilor şi a orelor de curs. Momentan se află într-un concediu de studiu şi îşi pregăteşte lucrarea de doctorat, pe domeniul Eminescianismului. Pe diferite pagini virtuale, ca de exemplu „calificative .ro”,  se pot vizualiza păreri ale elevilor, la adresa profesoarei, toate la superlativ. „ <<Nu e la şcoală din păcate dar tot dragă îmi este>>.  << Mă simt mândră ca am o astfel de profesoară. Sunteţi un profesor capabil, un om bun. Felicitarile mele! Vă mulţumesc pentru tot şi să nu vă schimbaţi!>> şi  <<Cea mai de treabă profă din liceul ăsta! >>” sunt doar din gândurile elevilor.

În puţinul timp liber pe care îl are, profesoara spune că îi place să stea alături de familie, să citească dar şi călătorească. Acasă, în familie este locul unde îşi încarcă bateriile.
Mult prea modestă, la aflarea faptului că a fost nominaliză ca fiind cel mai bun profesor cu care Zalăul se mândreşte, Ioana Tuduce a declarat: „Nu ştiu cât am meritat să ajung pe acest loc. Sunt suprinsă dar în orice caz  mulţi dintre colegii mei ar fi meritat acest lucru”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite