John Smith, de la Guruslău, pe râul York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul explorator John Smith, iubitul celebrei Pocahontas, a luptat în bătălia de la Guruslău. „Adevărul de Seară“ Zalău publică de astăzi, zilnic, cinci poveşti necunoscute din istoria Sălajului. Acestea se găsesc în „Curiozităţi sălăjene“, scrisă de sălăjeanul Gyorfi Deak Gyorgy.

Mulţi cunosc povestea primilor colonişti englezi din America, care ar fi pierit de foame dacă Pocahontas, fiica unei căpetenii amerindiene de la începutul anilor 1600, nu s-ar fi îndrăgostit de chipeşul căpitan englez John Smith şi nu şi-ar fi convins semenii să-i hrănească pe englezi. Acest episod stă şi la baza Zilei Recunoştiinţei, pe care americanii o sărbătoresc în fiecare an.
Puţini ştiu, însă, că înainte de a ajunge în America, John Smith a participat la bătălia de la Guruslău, sub comanda lui Mihai Viteazul. Povestea vieţii tumultoase a aventurierului englez poate fi găsită în cartea „Curiozităţi sălăjene“, scrisă de sălăjeanul Gyorfi Deak Gyorgy.


Din mercenar, nobil transilvănean


Potrivit scriitorului din Jibou, John Smith s-a născut în 9 ianuarie 1580 la Willoughby (Lancashire) şi a rămas orfan la vârsta de 13 ani, drept care a fost nevoit să înveţe meseria armelor şi la 16 ani s-a înrolat ca mercenar în Olanda. A participat la campaniile antiturceşti din partea de sud a Ungariei, apoi la cele din Transilvania şi Muntenia, sub comanda generalului Basta. În 9 decembrie 1603 este înnobilat de principele Báthory Zsigmond, printr-o diplomă care-i acordă ca blazon un scut cu capetele celor trei turci pe care i-a răpus în confruntările directe din timpul luptelor din Transilvania.


În solda lui Basta


 „Care să fi fost bătălia în care tânărul englez s-a remarcat şi şi-a dovedit vitejia pentru care a fost înnobilat? Cel mai probabil lupta de la Guruslău din 3 august 1601, unde s-au înfruntat coaliţia celor cinci naţiuni adunată sub steagul lui Báthory Zsigmond şi mica armată de mercenari comandată de Giorgio Basta şi Mihai Viteazul. Conform celor descrise în memoriile sale, John Smith s-a aflat în solda lui Basta în perioada iunie 1600-1603“, susţine Deak Gyorgy. 
Din memoriile lui Smith, reiese că englezul  a luat parte la toate evenimentele din perioada amintită. El se arată a fi un bun cunoscător al intrigilor politice şi descrie cât se poate de elocvent peregrinările sale prin Ardeal şi Ţara Românească, dar şi relaţiile dintre Mihai Viteazul, Giorgio Basta şi împăratul Rudolf.

Idila cu Pocahontas


Ulterior, Smith a fost rănit, luat prizonier şi transformat în sclav în Turcia, dar a reuşit să se elibereze ucigându-l pe supraveghetor, iar în 1604 a reuşit să se întoarcă în Anglia, de unde a fost trimis în America. „Într-un moment în care coloniştii erau ameninţaţi de foamete, Smith a impus o disciplină severă şi i-a obligat pe toţi să muncească. De asemenea, Smith a făcut negoţ cu amerindienii, a explorat zona Golfului Chesapeake şi a întocmit harta acesteia. Tot aici a avut loc şi idila sa cu indianca Pocahontas. Colonia Jamestown a supravieţuit numai datorită eforturilor sale”, mai spune scriitorul din Jibou în „Curiozităţi sălăjene“.

Cifre:
1604
este anul în care John Smith a plecat în America

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite