Izabella Știer – „Adulţii sunt cei mai nepăsători faţă de mediu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provine dintr-o familie de intelectuali din judeţul Sălaj. Tatăl i-a transmis, încă din vremea copilăriei, pasiunea pentru munca în laborator.

„Eram prezentă în laboratorul tatălui meu de la spitalul din Şimleu și îmi plăcea să-i urmăresc toată activitatea. Practic am crescut în laboratorul lui“, afirmă, zâmbind, biochimista. Izabella Ştier este doctor în microbiologie, din 1998,  iar din anul 1991 lucrează la Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, ca șef al serviciului de monitoring. „Am aflat despre acest post imediat după absolvirea facultăţii. Din păcate, la acea vreme nu exista o ofertă pentru un post similar în Sălaj, aşa că am fost nevoită să aleg slujba din Satu Mare“, explică Izabella Ştier. Spune despre meseria ei că nu e deloc ușoară așa cum cred cei care o privesc din exterior. „Biochimia nu este doar un simplu amestec de substanțe colorate. Trebuie să și gândești“, susţine biochimista.

Practică în laboratoarele din țară

În anii studenției, a muncit în cele mai mari laboratoare din țară. „Am făcut practică la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice de la București, dar și la Iași, la Fabrica de Antibiotice. Au fost experiențe foarte prețioase pentru mine“, a precizat Izabella Știer. În prezent, la Satu Mare, se ocupă de monitorizarea calității aerului. „Nu doar la Satu Mare sunt înregistrate depășiri ale valorilor, ci în toată țara. Pe lângă stațiile de monitorizare, și rețeaua e veche.  În timpul verii, praful  ne dă cele mai mari bătăi de cap, iar pe timpul iernii oxizii de azot proveniți  de la fenomenele de arderea lemnelor și cărbunilor folosiți la încălzirea locuințelor“, mai spune Izabella Știer.  

Ca șef al serviciului de monitoring, se mândrește că județul Satu Mare este singurul din țară care are spectometru portabil, un aparat de biomonitorizare a metalelor grele de pe suprafața frunzelor.

Întrebare şi răspuns

De ce aţi ales această meserie?

„Biochimia mi s-a părut interesantă dintotdeauna. Eu am crescut, practic, într-o familie care a iubit munca în laborator. Ambii părinţi au fost asistenţi şi au lucrat la laboratorul Spitalului Orăşenesc din Şimleu Silvaniei. De dragul biochimiei, m-am dus la facultate în Bucureşti, pentru că doar acolo, exista, la acea vreme, o astfel de specializare. După facultate, m-am mutat în Satu Mare, tot pentru a putea să lucrez în domeniul care-mi place. Încerc prin ceea ce fac să-i ajut pe oameni să înţeleagă cât de importantă este protejarea mediului în care trăiesc“, susţine sălăjeanca.

Ce-i place

Pe lângă meseria de biochimist, Izabela este pasionată de limbile străine, în prezent fiind studentă la Facultatea de limbi străine. Îi place muzica clasică și să-și petreacă puținul timp pe care îl are la dispoziție alături de familie. Îi place să citească, să se plimbe în natură și să își facă bine treaba la locul de muncă. Iubeşte să facă aerobic pe ritmuri latine.

Declaraţie:

Ce nu-i place

Îi displace nepăsarea oamenilor față de mediul înconjurător. Spune că nu-i poate înțelege pe oameni de ce n-au grijă de el. Nu-i plac nici persoanele care promit ceva și nu se țin de cuvânt.  Superficialitatea și treburile făcute de mântuială sunt alte defecte pe care nu le poate trece cu vederea. De-a lungul carierei, a realizat că adulții sunt cei mai nepăsători față de mediul înconjurător.

 

Profil

 

Născută la Șimleu Silvaniei, în 6 septembrie 1968

Studii: Facultatea de Bio-Chimie din București

Familie: Este căsătorită și are două fete

  

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite