Iulia Ciocan – vrea să reprezinte România în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost prefect al Sălajului pentru o zi, iar pe viitor doreşte să ajungă europarlamentar. Până când va putea să candideze pentru un post în legislativul european, Iulia îşi dedică timpul liber celor mai puţin norocoşi, pe care încearcă să-i ajute.

Elevă în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, Iulia se pregăteşte de bacalaureat şi de admiterea la Facultatea de studii europene din Cluj.

Premiantă la şcoală şi cu un bagaj de diplome obţinute la olimpiade şi concursuri naţionale, Iulia îşi petrece timpul liber alături de colegii din Crucea Roşie Sălaj, unde încearcă să-i ajute pe cei mai puţin norocoşi. „Printre altele, am ajutat la colectarea ajutoarelor pentru sinistraţii din Moldova şi am organizat campanii de informare şi combatere SIDA, TBC, Anti tutun şi droguri”, spune Iulia Ciocan.

Pentru că a dorit să urmeze o carieră în politică sau diplomaţie, Iulia s-a transferat în clasa a XI-a de la o clasă cu profil real, la o clasă de ştiinţe sociale.

Prefectul de o zi al Sălajului

“Transferul meu nu a fost datorita faptului că nu ştiu matematică, după cum mulţi tind să creadă, căci anult trecut am obţinut menţiune la faza naţională a Concursului de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici”,  ci a fost pentru că doream să studiez mai mult “omul” şi nevoile lui. După absolvirea liceului doresc să urmez Facultatea de Studii Europene- Managementul proiectelor de finanţare europeană pentru a putea ajuta ONG-urile să obţină finanţări pentru ideile(proiectele) lor prin care urmăresc să schimbe în bine comunitatea din care fac parte”, explică eleva din Zalău.

Săptămâna trecută, Iulia fost “prefect pentru o zi”, fiind selecţionată în cadrul unui proiect al Prefecturii, iar eleva spune că experienţa a fost una plăcută, pentru că a luat contact cu mecanismele de interior ale unei dintre cele mai importante instituţii la nivel judeţean.

În opinia ei, voluntariatul e cea mai potrivită cale prin care tinerii din Zalău ar putea să se implice în luarea deciziilor care-I privesc şi pe ei. “Din păcate, voluntariatul nu prinde foarte mult la tinerii din Sălaj. Crucea Roşie e un caz special, pentru că aici vin zeci de voluntari în fiecare an. Dar în alte domenii nu se poate vorbi de o activitate intensă a voluntarilor. Şi asta pentru că în Zalău nu sunt foarte multe ONG-uri, iar pe de altă parte, puţini tineri sunt dispuşi să renunţe la timpul lor liber”, declară Iulia.



Întrebări şi răspunsuri

Care ar fi primul lucru pe care ai încerca să-l schimbi după ce ajungi în politică?

“Sigur că actuala situaţie politică lasă mult de dorit şi ar trebui schimbate multe lucruri. Dar, în primul rând, aş încerca să schimb legea adopţiilor. Vorbesc în cunoştinţă de cauză pentru că părinţii mei încearcă să adopte un copil, iar procedurile sunt foarte greoaie şi durează câţiva ani până când procesul de adopţie e definitivat. Pe de altă parte, legea le permite părinţilor naturali să-şi ceară copilul înapoi, chiar l-au părăsit după numai câteva zile de la naştere pe un pat de spital”.

Te-ai gândit să emigrezi?

“Îmi doresc să merg în străinătate, să fac studii acolo şi să învăţ din experienţa instituţiilor din ţările cu tradiţie democratică şi unde lucrurile funcţionează mai normal decât în România. Dar cred că m-aş întoarce acasă pentru a pune în practică ce am învăţat. Până la urmă, cei din generaţia mea trebuie să se implice pentru a schimba în bine societatea în care trăim”.

Ce-i place?

“Îmi place voluntariatul, pentru că îmi place să văd oamenii fericiţi. Lecturile şi muzica îmi plac pentru că mă relaxează”, susţine Iulia. În timpul liber, pe lângă acţiunile de voluntariat, tânăra spune că încearcă să iasă cât mai mult cu grupul de prieteni şi că uneori merg împreună până în Cluj, la Operă sau la teatru.

Ce nu-i place?

Minciuna şi făţărnicia sunt defectele care o deranjează cel mai mult la cei din jur. Fiind un om de echipă, Iulia spune că nu-i place să aibă de a face cu oameni falşi, care o vorbesc pe la spate. “Din păcate, în zilele acestea nu prea mai există sentimente de admiraţie, ci doar de invidie”, apreciază eleva.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite