Ioana Maria Unguraş câştigă premii naţionale cântând folclor sălăjean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este „abonată“ la concursurile şi olimpiadele naţionale de muzică populară. Şi ia premiu după premiu. Totuşi, spune că deşi nu va renunţa niciodată la muzică, nu crede că va urma Conservatorul.

Olimpiadele nu sunt singurele concursuri pe care le-a câştigat. Viaţa ei este un du-te-vino între concursuri şi spectacole. Anul trecut a obţinut locul întâi la concursul „Viva la Musica“, iar săptămâna trecută a participat la „Vocea Populară“ la Timişoara, şi astfel va putea fi văzută cântând pe postul de televiziune TVR3. Săptămâna viitoare va participa la concursul de folclor „Valeria Peter-Predescu“ care va avea loc la Bistriţa. Pentru a avea un portofoliu, va înregistra în curând un CD, pe care-l va trimite posturilor de televiziune de profil.

Se exprimă prin muzică

Muzica populară n-a fost mereu printre preferinţele ei. Spune că atunci când era mică, fredona fără întrerupere, însă alte genuri de muzică. „De mică mă vedeam pe scenă, cântând. Până în clasa a cincea, îi făceam mamei capul mare cu cântecele mele. Mereu fredonam. Cochetam cu alte genuri muzicale, însă nu cu muzica populară“, îşi aminteşte adolescenta. „Cu toate acestea, am fost trimisă de profesoara mea din şcoala generală la două concursuri de folclor şi am luat premii. Visam de pe atunci să devin cântăreaţă, iar profesoara mea din Jibou, doamna Rodica Rus, a insistat că şansa mea este să vin la liceul de artă din Zalău. Pe ultima sută de metri m-am decis totuşi. Sinceră să fiu, habar nu aveam ce voi face, tot ce voiam era să cânt”, povesteşte Ioana. Studiază şi cântă folclor din clasa a IX-a. „Atunci am pornit, practic, pe drumul cântecului popular. Nu-mi pare rău că am luat această decizie şi pot spune că nu mi-a luat multă vreme să-mi dau seama că, într-adevăr, muzica populară mi se potriveşte şi prin ea îmi pot exprima cel mai bine sentimentele“, consideră interpreta de muzică populară.

„Mă simt binecuvântată“

Pe scenă are emoţii mari de fiecare dată, însă încearcă să le stăpânească şi să facă publicul să se simtă cât mai bine. „Mă bucur foarte mult că pot fi printre oameni, pe care-i pot face să se bucure la rândul lor. Mă simt binecuvântată. Dumnezeu mi-a dat acest dar“, consideră Ioana.

Spune că nici acum, în clasa a XI-a, nu ştie foarte sigur ce vrea să devină. Ştie doar că nu vrea să renunţe la muzică în nici un caz, deşi îşi doreşte o altă profesie de bază. „Nu cred că voi urma Conservatorul. Aş vrea să am o meserie de bază, însă la muzică nu voi renunţa niciodată. Să stau în umbră ştiind că aş putea fi sub lumina reflectoarelor, că aş putea transmite ceva? Va trebui să mă gândesc ce voi face în viitor. Cred că trebuie să îmbinăm utilul cu plăcutul“, spune Ioana.



Ce îi place.

Spune că, în general, o atrage tot ce este frumos, tot ce are bun gust. Însă pe primul loc este muzica. Îi place liniştea, pe care o caută în mijlocul naturii. Îi place să călătorească şi să fie tot timpul pe drumuri, pentru că, spune ea, nu are stare într-un singur loc. Îi place să citească, însă timpul nu-i prea permite.



Ce nu îi place.

Spune că nu-i plac oamenii prefăcuţi şi minciuna. Însă este o fire înţelegătoare şi nu prea există lucruri care să nu-i placă. „Încerc să-i înţeleg pe toţi pentru că fiecare avem motivele noastre să facem ce facem şi nu mă simt în măsură să judec pe nimeni“, susţine adolescenta.

Întrebare şi răspuns.

Te-ai gândit să părăseşti ţara?

I.M.U.:
De fapt, m-am gândit de multe ori să plec din ţară. Este păcat că ţara noastră nu ne oferă şanse de a ne face remarcaţi, aşa cum ne-am dori. Şi poate că mulţi dintre noi am merita. Păcat de cei talentaţi care pleacă din ţară, pentru că nu suntem noi cei care ne mândrim cu ei, ci alţii. Cred că da, aş pleca, poate chiar să mă stabilesc în altă parte, însă numai din pricina aspectului material, nu din alte motive.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite