Ioana Alexandra Chira, model pentru tinerii de vârsta ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta de 19 ani are numeroase premii în competiţii naţionale şi, timp de un an, a beneficiat de o bursă acordată de Fundaţia Dinu Patriciu. Pentru ea nu există „Nu pot!”.


Este absolventă a Colegiului Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei şi se mândreşte cu primul ei câştig: o bursă lunară în valoare de 200 de lei, acordată anul trecut de Fundaţia „Dinu Patriciu”, în urma calificării în programul „Inventează-ţi viitorul!”.

„Sunt primii bani pe care i-am câştigat pe baza muncii mele. E o satisfacţie imensă să ai propriii tăi bani cât timp esti elev. Mi-am dat seama că eforturile sunt răsplătite şi m-am hotărât să mă autodepăşesc zilnic, să mă reinventez. Mi-am dat seama că eforturile sunt răsplătite şi m-am hotărât să mă autodepăşesc zilnic, să mă reinventez. Am întâlnit un colectiv de oameni care vor să facă din noi, tânăra generaţie, o oaste imbatabilă în lupta cu viaţa. Mereu suntem antrenaţi în competiţii diverse, ne este stimulată imaginaţia şi putem cere ajutorul coordonatorilor pentru orice dificultate am întâmpina“, spune Ioana.

Printre cei mai buni

 La învăţătură, Ioana Alexandra Chira a fost printre cei mai buni elevi ai Colegiului, iar în timpul liber face voluntariat şi se implică în diferite proiecte educative şi sociale. Recunoaşterea meritelor, spune ea, îi aduce multă satisfacţie.

Deşi provine dintr-o familie cu venituri modeste, acest fapt n-a împiedicat-o să obţină rezultate foarte bune la învăţătură şi să-şi propună mai mult. În clasa a IX-a, a participat la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, în a XI-a a obţinut premiul I la etapa judeţeană a concursului interdisciplinar „Ştiinţele Pământului” şi s-a calificat la faza naţională.

În ultimul an de liceu, pe lângă pregătirea temeinică pentru examenul de bacalaureat, Ioana s-a calificat între primii zece finalişti la concursul de eseuri „Be a leader” şi a obţinut locul I pe judeţ şi calificarea la etapa naţională a concursului interdisciplinar „Ştiinţele Pământului”.

Vrea bursă de studii în străinătate

Rezultatele bune în plan educaţional precum şi numeroasele proiecte şi activităţi extraşcolare au constituit un avantaj în faţa celorlalţi candidaţi la bursa oferită de Fundaţia  Dinu Patriciu. „Pentru început, sunt încântată să vă spun că fiecare ne putem inventa viitorul, suntem capabili ca, pe zi ce trece, să devenim tot mai buni.

Bineînţeles că drumul este anevoios şi întotdeauna ne vor apărea obstacole în cale, dar trebuie să fim într-atât de încăpăţânaţi încât să nu renunţăm la visele noastre”, este de părere tânăra.

De curând şi-a cooptat şi colegii în competiţia „Anunţă Gala în Liceu”, în cadrul căreia au  promovat concursul anual „Gala Premiilor în Educaţie”, organizat de Fundaţia Dinu Patriciu. Premiul pus în joc a fost câte un laptop pentru fiecare dintre cei cinci membri ai echipei.

De câte ori are posibilitatea îi vizitează pe copiii sărmani de la centrul de zi al Mănăstirii Bic.
Acum este în toi cu examenul de bacalaureat şi vrea să urmeze Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoc, înscriindu-se pentru o bursă de studii în străinătate.



Întrebări şi răspunsuri:

Ce le recomanzi tinerilor de vârsta ta?

„Celor care în momentul de faţă simt că nu merită să facă prea multe eforturi pentru a atinge performanţa le spun un singur lucru: confortul este egal cu mediocritatea. Evadaţi din această lume obscură până aveţi ocazia! E nevoie de multă muncă şi dăruire, dar în momentul în care apar rezultatele, împlinirea personală e mai presus de orice“, afirmă Ioana.


Care este prioritatea ta pentru perioada următoare?

Vreau să păşesc în rândul performerilor şi muncesc zilnic pentru obiectivul meu. Doresc ca în următorii ani să contribui la motivarea elevilor din România sâ lupte pentru idealurile lor. E atât de fermecător să te ocupi de ceea ce îţi place încât prin fiecare pas făcut realizezi că viaţa e frumoasă şi merită trăită. 

Ce-i place:

„Îmi plac foarte mult competiţiile. Sunt întotdeauna încântată să concurez cu oameni de valoare, deoarece îmi lărgesc orizonturile. Îmi face mare plăcere să înfrunt obstacolele, chiar dacă pe moment cade cerul pe mine. Finalul răsplăteşte tot efortul“.

Ce nu-i place:

Mă dezgustă mediocritatea, mai ales în rândul tinerilor. Nu suport afirmaţiile: „Nu pot”, „Nu am timp”,  „Nu am bani”. Treptat, le-am eliminat din vocabularul meu şi e atât de bine fără ele.

Gândirea negativistă e o piedică atât de iminentă, însă foarte puţini îşi dau seama de ea. Nu îmi plac persoanele ipocrite şi încerc să mă feresc de ele.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite