Ioan Tătar, ban cu ban în colecţia lui Tătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre acei colecţionari pentru care această pasiune ocupă un loc important în viaţă. Crede că un hobby te vitalizează, te face mai interesat de lume, îţi oferă un scop.

Cu mulţi ani în urmă, a găsit în buzunarul unei haine primite ca donaţie o monedă. Un penny. Cunoscând pe cineva care colecţiona monede, i-a arătat-o. A constatat că era din secolul al XVII-lea. Aşa a început pasiunea pentru bani vechi. Înce- încet, a strâns o mulţime de piese, dintre care unele sunt extreme de valoroase. Spune că a avut avantajul de a lucra cu publicul, ceea ce i-a adus numeroase oportunităţi în a-şi completa colecţia.


Un ban de aici, unul de dincolo


„S-a întâmplat că am găsit un ban aici, un ban dincolo. După care, am avut o funcţie în Consiliul Judeţean Sălaj care mă punea în contact cu o mulţime de oameni. Veneau întreprinzători care doreau să deschidă afaceri, iar eu mă ocupam cu autorizările pentru activităţi independente. Le spuneam tuturor că eu colecţionez bani vechi şi că, dacă au aşa ceva, eu le plătesc. Care aveau şi bunăvoinţă îmi aduceau“, povesteşte Ioan Tătar.


Drahme de pe vremea lui Lisimah


S-a fixat pe monede austro-ungare şi româneşti. Însă întâmplarea i-a scos în cale şi alt gen de monede pe care, ca orice mare pasionat, n-a putut să le refuze, astfel încât şi-a extins colecţia la orice fel de bani vechi, atât monede cât şi bancnote. „Pot spune că aproape toate din monedele austro-ungare le am reprezentate în colecţie: helleri, crăiţari, taleri, coroane“, spune colecţionarul din Zalău. Cele mai valoroase monede le-a obţinut din relaţiile şi schimburile cu alţi numismaţi şi mai ales cei care participau la târguri internaţionale. Ioan Tătar nu poate s-o facă, deoarece statutul său de pensionar de la buget îi limitează posibilităţile financiare. Totuşi, eforturile născute din pasiune depăşesc condiţia materială şi îi scot în cale piese rare şi extreme de valoroase. Cum ar fi nişte drahme şi tetradrahme de pe vremea lui Lisimah şi Alexandru cel Mare (secolul IV înainte de Cristos – n.r).


Şi-a completat colecţia


A participat la câteva târguri, dar numai în Zalău şi Negreşti. „Îmi rup din pensia mea de bugetar şi mai cumpăr”, mai spune Ioan Tătar. O întâmplare i-a permis să-şi completeze colecţia. Din ziarul „Adevărul de Seară“, pe care îl citeşte constant, a aflat despre Galeriile din Arad, pe care le-a contactat şi a obţinut câteva monede şi medalii. „Cunosc oameni care colecţionează numai piese frumoase, care arată bine. Eu cumpăr şi urâte. Multe dintre ele le recondiţionez eu personal şi ştiu că nu este bine să le faci să devină prea strălucitoare şi prea frumoase, pentru că le micşorezi valoarea”, explică omul.


Ce îi place.


Îi place, în general, ceea ce face. „Sigur că, uneori, fac lucruri şi forţat de împrejurări, că trăiesc în lumea asta, dar în general fac ceea ce-mi place. Îmi plac şi mie, ca oricui, virtuţile. Viciile mă indispun când le văd la alţii. La mine probabil că nu le văd.  Îmi plac toate lucrurile bune şi cele frumoase, începând cu oamenii“, spune Tătar.

Ce nu îi place.


Fiind gurmand, nu-i place o mâncare prost gătită. Spune că este mofturos. Nu-I plac oamenii politici, dintre cei care conduc acum România, fiindcă „au forţat dispersarea poporului în cele patru vânturi“. Spune că aceştia au slăbit naţia şi statul. „Aş vrea ca naţia mea să fie puţin mai avansată între celelalte ale lumii, pentru că avem toate premisele să demonstrăm că suntem o naţiune demnă şi plăcută“, susţine colecţionarul din Zalău.


Întrebări şi răspunsuri.


Mai aveţi şi alte pasiuni în afară de numismatică?
I.T.: Da, îmi place mult să joc şah. Fac asta destul de des la clubul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Petrec acolo destul de multe ore. O partidă de şah frumoasă, indiferent dacă o pierd sau o câştig, mă face să mă gandesc la ea zile întregi.


Înţeleg că citiţi în mod constant „Adevărul de Seară“. Ce anume aţi găsit interesant?
I.T.:  Să ştiţi că îi ştiu pe mulţi dintre cei care apar la dumneavoastră în ziar şi, cunoscându-i, văd că au exact aceleaşi trăsături despre care spun că nu le plac la alţii.


PROFIL:
Născut. 18 octombrie 1941
Studii. Ştiinţe Economice, Cluj Napoca
Familie. Căsătorit, doi copii şi doi nepoţi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite