Ioan Pintea - Dublura lui Florian Pittiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape 30 de ani, toate spectacolele, paradele militare, festivalurile şi manifestările publice desfăşurate în Zalău au avut acelaşi amfitrion: Ioan Pintea. Timbrul său vocal inconfundabil a ajuns o adevărată emblemă a scenelor din oraş.

Ioan Pintea a intrat în „rolul“ de prezentator de spectacole în 1982, când s-a angajat la Casa Municipală de Cultură. „Primul spectacol prezentat a fost chiar atunci, la un festival de folclor, iar de atunci n-am ratat niciun spectacol, nicio paradă militară, nici o sărbătoare de 1 Decembrie, nimic“, povesteşte el.

Şi-a împrumutat vocea pentru două filme

Datorită timbrului său vocal foarte plăcut, asemănător cu cel al regretatului actor Florian Pittiş, Ioan Pintea a asigurat lectura textului pentru două filme documentare. Este vorba despre un film de prezentare a Complexului Arheologic „Porolissum“ de la Moigrad, realizat de Muzeul Judeţean, şi altul comandat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură cu ocazia festivităţilor pentru marcarea împlinirii a 400 de ani de la bătălia de la Guruslău.

Primul păpuşar al Zalăului

Pentru că îi plac foarte mult copiii, s-a ocupat încă de la începuturile sale la Casa de Cultură de înfiinţarea unei trupe de teatru de păpuşi. Dacă înainte de ’89 copiii şi tinerii, trimişi de profesori, mai veneau să îl ajute să monteze spectacole de teatru, în ultima perioadă aceştia nu-şi mai fac timp pentru astfel de preocupări.

Aşa că dacă vrea să le ofere celor mici un spectacol de teatru de păpuşi, Ioan Pintea trebuie să întruchipeze singur, de multe ori, toate personajele din poveste. Şi pentru că la Casa de Cultură nu sunt bani pentru astfel de spectacole, păpuşarul a devenit, de voie de nevoie, şi scenarist. El îşi confecţionează şi îşi concepe singur toate decorurile, ba mai face scenografia şi pentru alte spectacole ce au loc în oraş.

Cu toate aceste dificultăţi, Ioan Pintea spune că nu renunţă la teatrul de păpuşi. Este motivul pentru care, de 18 ani, aduce la Zalău, în fiecare an, toate trupele de gen din zonă, care prezintă în faţa celor mici mai multe spectacole, reunite sub genericul Zilele teatrului pentru copii „Căsuţa cu poveşti“.
Pentru că se ocupă, ca angajat al Casei de Cultură, de organizarea spectacolelor de teatru, folclor sau orice alt gen artistic în Zalău, Ioan Pintea are un mare regret: oamenii nu mai vin la spectacole. „Ce mă deranjează cel mai tare este că atunci când nu avem spectacole, toată lumea mă întreabă de ce nu avem. Iar când avem, nimeni nu mai este interesat să cumpere bilet, fie că e vorba de un spectacol de teatru, fie că e vorba de muzică. La folclor mai merge lumea, totuşi, dar şi acolo numai dacă este gratis“, explică, supărat, Ioan Pintea.

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu mai vin oamenii la spectacole?


Pur şi simplu cred că nu mai sunt interesaţi de cultură. Pentru că nu merg nici măcar atunci când primesc invitaţii, cu ajutorul cărora pot intra gratuit.

Cum ar putea fi ei readuşi la spectacole?

Cred că ei ar trebui învăţaţi de mici să aprecieze teatrul, muzica, baletul. Şi asta numai cu ajutorul educatoarelor şi al învăţătoarelor, care ar trebui să-i ducă mai mult la spectacole. Dar la spectacole de calitate.

Ce-i place

Spune că-i plac oamenii modeşti, care nu ţin cu orice preţ să epateze prin ceea ce ştiu sau ceea ce au. Îi place poezia, preferatul său fiind Eminescu, din a cărui creaţie a învăţat pe dinafară zeci de poeme. Cafeaua amară este una dintre micile sale plăceri.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac persoanele arogante şi nici oamenii care încearcă să pară mai mult decât ceea ce sunt. Nu-mi place sistemul de (non)valori pe care tinerii şi copiii de azi le au“, spune Ioan Pintea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite