Ioan Iluţ, folcloristul premiat cu Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Iluţ a obţinut „Oscarul în Folclor”
Ioan Iluţ a obţinut „Oscarul în Folclor”

Profesorul Ioan Iluţ, consacrat folclorist, a obţinut premiul „Oscar în Folclor”. Este singurul sălăjean de până acum care pentru întreaga sa activitate folcloristică autentică a primit din partea Uniunii Internaţionale a Federaţiilor Grupurilor de Folclor (IGF) premiul „Oscar în Folclor”.

Întreaga activitate folcloristică, 47 de ani în slujba promăvării folclorului autentic, a cunoscutului profesor sălăjean Ioan Iluţ a fost recunoscută la nivel internaţional. Graţie implicării sale permenente în promovarea folclorului românesc, atât în ţară cât şi în străinătate, Uniunea Internaţională a Federaţiilor Grupurilor de Folclor l-a premiat, la finalul anului trecut cu:  „Oscarul în Folclor”.

Decernarea premiilor a avut loc în cursul lunii noiembrie, în Rusia, în localitatea Celiabinsk, unde alături de sălăjeanul Iluţ au fost premiaţi încă zece folclorişti consacraţi din alte ţări. Profesorul Ioan Iluţ, este primul om de folclor din Sălaj, care graţie performanţelor sale de promovare a folclorului autentic a obţinut Oscarul. Decernarea acestor premii de către IGF are loc odată la patru ani, iar până în prezent  „Oscarul în Folclor” a ajuns şi în judeţele Bistriţa Năsăud şi Gorj. 

Ioan Iluţ - autentic prin modul lui de fi

„Ioan Iluţ este autentic prin modul lui de a fi. (…) Un om care n-a trecut fără să lase urme şi nici n-a fost uitat atunci când vârsta l-a făcut să nu mai capete acest statut. Nu-i foarte simplu să culegi folclor să-l prelucrezi şi să-l prezinţi spectatorilor. (…) Este un fapt remarcabil”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliul Judeţean Sălaj. 

Ioan Iluţ

Ioan Iluţ s-a născut la data 21 iunie 1944 în localitatea Tămăşeşti, comuna Ariniş, judeţul Sălaj, (azi în judeţul Maramureş).

Profesorul Iluţ s-a întâlnit cu muzica încă din copilărie, fiind fascinat de feciorii şi fetele din satul natal, la danţu de la sură, unde formaţiile instrumentale tradiţionale cu ceatăra, contra şi gordona scoteau sunete inedite. Primele noţiuni elementare de muzică le-a primit, la  vârsta de 7-8 ani, de la localnicul „Petrea lui Gheorghe a Mării”. La început a cântat din fluier, a ajuns să cânte la clarinet, dar s-a oprit la acordeon, de care nu s-a mai despărţit de la vârsta de 12-13 ani.

Profesorul şi dirijorul orchestrei populare  „Meseşul” instituţie subordonată Consiliului Judetean Salaj, actuală secţie a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a avut numeroase spectacole în judet, în ţara dar şi în străinatate. A realizat 17 albume discografice, la care se adaugă filmări la diferite posturi de televiziune. Ansamblul a fost invitat să participe la festivaluri internaţionale de folclor în Macedonia, Albania, Grecia, Olanda, Italia, Franţa, Ungaria etc.

În îndelungata sa activitate muzicală, peste 47 de ani, Ioan Iluţ a înfiinţat mai multe formaţii muzicale de folclor, printre care „Rapsodia Sălajului”, la Casa Orăşenească de Cultură din Zalău şi „Sălajul” la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, având colaboratori, nume sonore ale folclorului românesc  precum: Sofia Vicoveanca, Lucreţia Ciobanu, Florica Ungur, Nicolae Sabău, Fraţii Petreuş, Angela Buciu, Viorel Costin, Elena Roizen, Gheorghe Turda, Dumitru Sopon etc

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite