Invitaţie în lumea satului sălăjean interbelic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Graţiana Pop şi-a trnasformat casa în muzeu
Ileana Graţiana Pop şi-a trnasformat casa în muzeu

Portul popular din Sălaj, ştergare şi icoane sau inventarul specific unei gospodării ţărăneşti pot fi găsite la numai 10 kilometri de Zalău, pe drumul înspre Cluj, în satul Ciumărna. La numai doi paşi de biserica satului, într-o casă ţărănească, Ileana Graţiana Pop a organizat un adevărat muzeu al satului sălăjean.


„Tot ce am făcut a fost din pură pasiune. Colecţionarea obiectelor vechi şi organizarea unui muzeu a fost un vis al meu pentru care m-am zbătut de cel puţin douăzeci   de ani. Puţini dintre cei din jurul meu m-au încurajat, dar m-am bucurat de aprecierea celor care înţeleg cât de important este să ne păstrăm datinile şi obiceiurile”, spune proprietara muzeului.

Deşi muzeul fiinţează de facto, de mai aproape şapte ani, de abia joi Ileana Graţiana Pop şi-a inaugurat, în mod oficial expoziţia, împlinindu-şi visul de-o viaţă.

Astfel,  cei care vor să facă o călătorie în lumea satului interbelic sălăjean se pot opri oricând în Ciumărna. „Casa mea este vizavi de muzeu. Turiştii mă pot căuta oricând, iar eu îi voi primi cu plăcere şi le voi arăta muzeul. Deocamdată nu am stabilit un orar fix, sau un tarif de vizitare”, mai spune Ileana Graţiana Pop.

Şi-a transformat casa în muzeu

Cântecul popular şi colecţionarea obiectelor vechi a fost şi un mod de refugiu pentru Ileana Graţiana Pop, care a avut o viaţă extrem de tumultuoasă. „S-a măritat la 15 ani. La 25 de ani a rămas văduvă, cu doi copii. I-a crescut singură. A crescut doi copii şi a făcut trei case, dintre care una găzduieşte expoziţia ei de artă populară, la Ciumărna, comuna Românaşi. A ajuns, datorită măiestriei şi priceperii, să fie considerată de către Institutul Cultural Român una dintre cele mai reprezentative mesagere ale artei populare româneşti. Sub patronajul acestei instituţii, Ileana Graţiana Pop a participat la importante târguri ale meşterilor populari organizate în ţară dar şi în Belgia, Croaţia, Italia”, se precizează într-un comunicat al Centrului de Cultură şi Artă Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite