Întoarcerea Turului întârzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea maghiară din Zalău mai trebuie să aştepte până când în centrul oraşului va fi reamplasată o statuie a păsării Turul, animal mitic, din legendele poporului ungar.

Amplasarea statuii a fost aprobată în unanimitate de Consiliul Local Zalău la sfârşitul anului trecut, dar instalarea întârzie din cauza birocraţiei. „Deşi avem aprobarea consiliului local, mai trebuie să aşteptăm avizele de la Ministerul Culturii. Mai trebuie elaborate planurile de situaţie şi cel de încadrare, studiul de amplasare, un colaj computerizat şi o machetă a lucrării”, a explicat viceprimarul Sojka Attila. Acesta nu a putut oferi nici măcar un termen orientativ pentru data la care va fi amplasată statuia.


Monumentul care va fi amplasat în Piaţa Iuliu Maniu este o copie realizată în 2008 a statuii originale care reprezenta Turul, dezvelită la Zalău în 1902, ca omagiu pentru conducătorul maghiar Tuhutum, cuceritorul Transilvaniei. Originalul a fost executat de celebrul sculptor Fadrusz János. Statuia a fost demolată în 1968 de regimul comunist, pierzându-i-se urma.


Statuie mai puţin războinică


În 2008, comunitatea reformată din Zalău a comandat o copie a monumentului, care se află în acest moment în curtea Bisericii Reformate. Această replică va fi instalată în centrul oraşului, fiind uşor modificată, în sensul că craniile şi suliţele care se aflau la baza păsării au fost eliminate.  „Nu dorim să supărăm pe nimeni aşa că nu vom mai pune cranii şi suliţe. Mai mult, înscrisul de pe noul monument va fi în patru limbi, tocmai pentru a sublinia multiculturalitatea acestui oraş”, a declarat protopopul reformat la Zalăului, Bogdan Zsolt.


„Ne dorim să punem din nou statuia în centru, pentru a încerca să refacem o parte din centrul vechi al Zalăului. Considerăm că statuia va fi un punct de atracţie pentru turişti şi pentru zălăuanii care au plecat mai demult în alte zone”, a adăugat acesta.


Primarul Radu Căpîlnaşiu nu consideră că amplasarea statuii în Piaţa Iuliu Maniu ar fi de natură să deranjeze pe cineva. „Sigur că pot exista voci izolate care să se isterizeze pentru asemenea iniţiative. Dar eu nu cred că poate fi ceva de amploare pentru că în Zalău nu au existat probleme în convieţuirea româno – maghiară”, a spus Căpîlnaşiu.


Ce reprezintă Turul


În legendele maghiare, Turul este perceput ca un mesager al divinităţii, care a apărut într-un vis al mamei lui Álmos, arătându-i acesteia că fiul ei va fi primul dintr-o lungă serie de mari conducători. De asemenea, Turul a apărut şi într-un vis al lui Álmos, călăuzind triburile maghiare în tipul migraţiei spre Pannonia. Turul este identificat în general cu un şoim de mari dimensiuni.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite