Interzis la îmbolnăviri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Prodan a venit astăzi la cabinet, neştiind că nu se mai eliberează reţete gratuite şi compensate
Ioan Prodan a venit astăzi la cabinet, neştiind că nu se mai eliberează reţete gratuite şi compensate

Medicii de familie n-au putut scrie astăzi reţete compensate şi gratuite şi nici biletele de trimitere, iar farmaciile n-au eliberat medicamente.Toţi furnizorii de servicii medicale sunt de astăzi în afara oricărui contract cu CJAS Sălaj. În consecinţă, pacienţii nu mai beneficiază de gratuităţi sau compensări la medicamente şi analize medicale.

Blocaj în sistemul de sănătate. Sălăjenii, ca de altfel toţi românii, nu mai au voie să se îmbolnăvească începând de astăzi. Motivul: întregul sistem sanitar nu mai are, de astăzi, buget. „Actul adiţional încheiat cu furnizorii se servicii medicale a expirat ieri, 31 mai, iar noul contract - cadru n-a fost semnat pentru că n-am primit normele metodologice şi nici nu avem un buget în baza căruia să semnăm“, a explicat situaţia, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, ediţia de Zalău, Claudiu Bârsan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj.

„Vom lucra pro bono“

Bârsan spune că a primit în cursul zilei de astăzi o informaţie prin care luna iunie va fi acoperită printr-un nou act adiţional, care va fi întocmit în condiţiile noilor norme metodologice, care – spune – preşedintele – ar urma să fie publicate astăzi în Monitorul Oficial.
 Pentru pacienţi, această situaţie, ce va dura în cel mai bun caz câteva zile, se traduce prin imposibilitatea de a beneficia de reţete compensate sau gratuite şi de bilete de trimitere la analize sau la consultaţie de specialitate.

„Chiar dacă nu au contract şi probabil nu vor fi plătiţi pentru asta, medicii de familie vor da consultaţii şi zilele acestea”, se asigură Rozalia Niculescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familei din Sălaj. „Vom lucra în sistem pro bono, adică nu o să-i taxăm pe pacienţi”, explică medicul. Disponibilitatea medicilor de familie de a acorda consultaţii fără bani în această perioadă a fost confirmată şi de medicul Valeria Marcu. „Consultaţii facem. Ce nu putem noi să facem este să eliberăm reţete compensate sau gratuite şi bilete de trimitere”, explică ea.

Medicamente pentru o zi

Situaţia i-a prins pe nepregătite pe pacienţi, în special pe bolnavii cronici. Fiind început de lună, aceştia au venit după reţetă.

Este şi cazul lui Ioan Prodan, un pensionar de 66 de ani din Zalău, care aştepta, dezamăgit, la uşa cabinetului medicului său de familie. „Am văzut la televizor că sunt probleme, dar am crezut că se rezolvă. Aveam nevoie de reţetă pentru medicamentele de tensiune şi pentru celelalte probleme de sănătate pe care le am, dar mi-au spus că nu pot să-mi scrie“, povesteşte el. Pensionarul povesteşte că mai are medicamente doar pentru azi, iar fără reţetă ele costă peste 400 de lei. „Am lucrat 25 de ani în turnătorie, în grupa I, şi am plătit o viaţă la sănătate - de altfel plătesc şi acum -, pentru ca acum să nu pot beneficia de nimic”, reclamă, cu obidă, pensionarul.

Spitalul Judeţean face internări

În aceeaşi situaţie, de funcţionare fără contract, este şi Spitalului Judeţean din Zalău, însă managerul Ioan Mureşan spune că activitatea se desfăşoară în condiţii normale. „Nu putem opri spitalul pentru că nu avem contract. Facem internări în continuare şi sperăm că atunci când vom semna contractul vom semna cu valabilitate retroactivă“, a explicat managerul.

Cifră:

50
 este numărul medicilor de familie care, porivit informaţiilor CJAS, vor refuza să semneze noul contract

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite