Instanţa obligă părţile să încerce să se împace înainte de a ajunge la proces. Vezi cum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luna aceasta, sălăjenii care au un litigiu pot opta să ajungă la o înţelegere cu ajutorul unui mediator. Ei pot evita, în acest fel, să ajungă în instanţă, cu toate cheltuielile care decurg de aici.

Informaţia a fost dată astăzi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Tribunalului Sălaj, judecătorul Kende Monica, care a precizat că, de la 1 octombrie, există o „reglementare legală prin care părţile sunt obligate să se prezinte la o şedinţă de informare privind medierea înainte de începerea procesului sau chiar pe durata lui”. Mai mult, din 9 ianuarie 2013, medierea devine o condiţie prealabilă obligatorie. „Părţile dintr-un proces vor fi ţinute să facă dovada că au participat la o asemenea şedinţă de mediere şi că au luat cunoştinţă de avantajele medierii”, a explicat preşedintele Tribunalului Sălaj.


Judecătorul a precizat, însă, că nu orice domeniu se pretează la o astfel de mediere. Astfel, se poate încerca o împăcare între părţi prin mediere atunci când litigiul vizează o problemă ce ţine de protecţia consumatorilor (prejudiciu cauzat de achiziţia unui bun sau serviciu, clauze abuzive şi altele), drepturile familiei (raporturile dintre soţi, partajul, încredinţarea minorilor), răspunderea profesională (malpraxis-ul), litigiile de muncă, litigiile în care este vorba despre valori mai mici de 50.000 de lei şi litigiile pornite de la plângerea prealabilă a părţii vătămate şi în care împăcarea duce la încetarea procesului penal.


La nivelul judeţului Sălaj există mai mulţi mediatori acreditaţi, lista lor fiind afişată în holul de la parterul Tribunalului Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite