Înscrieri în clasa pregătitoare şi în clasa I: copiii care nu vor să meargă la şcoala de circumscripţie nu pot participa la prima etapă de înscriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii comisiei judeţene de înscriere au susţinut azi o conferinţă de presă
Membrii comisiei judeţene de înscriere au susţinut azi o conferinţă de presă

Copiii ai căror părinţi nu vor să-i înscrie în clasa pregătitoare sau clasa I la şcoala de circumscripţie riscă să rămână fără loc şi în şcoala pe care o vizează, şi în şcoala de care aparţin. Motivul - ei nu pot să se înscrie în prima etapă la şcoala de circumscripţie şi să-şi asigure, astfel, un loc de rezervă în eventualitatea în care nu vor găsi locuri în etapa a doua la şcoala dorită.

Copiii care ar trebui să intre la toamnă în clasa pregătitoare sau în clasa I şi nu doresc să fie înscrişi la şcoala de circumscripţie nu pot participa la prima etapă de înscriere, ce va avea loc în perioada 5 - 16 martie. Această etapă este rezervată exclusiv celor cărora le convine şcoala la care au fost arondaţi, zilele trecute (VEZI AICI ARONDAREA), de către Inspectoratul Şcolar. Potrivit informaţiilor primite, vineri, 24 februarie, într-o conferinţă de presă, de la Adina Mesaroş, coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, aceştia se pot înscrie la alte şcoli decât de circumscripţie abia în etapa a doua, programată pentru perioada 20-27 martie, şi numai dacă acolo sunt locuri rămase libere după înscrierea copiilor din etapa I. Dacă nu mai sunt locuri libere, ei se vor înscrie în etapa a treia, din 23 - 25 aprilie, când, însă, este posibil să nu mai fie locuri nici la şcoala de circumscripţie.

Deşi la nivel naţional mai multe grupuri de părinţi au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru aceste reglementări care le limitează dreptul de a-şi înscrie copiii la şcoala dorită, în Sălaj nu sunt, cel puţin nu oficial, nemulţumiri în acest sens. "Nu a fost înregistrată nicio nemulţumire scrisă din partea părinţilor", ne-a declarat Melania Gârdan, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie Sălaj.

266 de copii evaluaţi până ieri


La nivelul judeţului Sălaj au fost identificaţi prin recensământ 3.984 de copii, din care 1.995 s-ar încadra pentru a fi înscrişi în clasa pregătitoare, iar 1.982 pentru clasa I. Dintre aceştia, 306 au fost programaţi până acum (sunând la telefonul gratuit 0800 816 260) la evaluare psiho-somatică. Până ieri, au fost evaluaţi, potrivit Melaniei Gârdan, 266 de copii. 197 au primit recomandarea pentru a fi înscriţi în clasa pregătitoare, 47 în clasa I, 16 în grupa mare şi şase au primit recomandare pentru o evaluare suplimentară

Reamintim că există trei situaţii în care copiii este bine să fie evaluaţi:

1. Dacă împlinesc şase ani după data de 31 decembrie 2012 şi doresc să se înscrie, totuşi, în clasa pregătitoare;

2. Dacă împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012, evaluarea urmând să stabilească dacă poate fi înscris în clasa I sau doar în clasa pregătitoare.

3. Dacă împlinesc şapte ani până la 31 august 2012, dar, din diverse motive, părinţii doresc să-i înscrie doar în clasa pregătitoare.

În Sălaj sunt 17 centre de evaluare, cu unul mai mult faţă de numărul anunţat iniţial (a mai fost organizat un centru şi la Grupul Şcolar Sărmăşag). Şapte sunt în Zalău şi funcţionează de luni, 20 februarie, la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie (în incinta Inspectoratului Şcolar), Şcoala "Mihai Eminescu", Şcoala "Simion Bărnuţiu", Şcoala "Iuliu Maniu", Şcoala "Gheorghe Lazăr", Liceul Sportiv "Avram Iancu" şi Şcoala "Corneliu Coposu". La Şimleu Silvaniei sunt două centre - la Şcoala "Silvania" şi la Şcoala "Horea", două sunt şi la Jibou - la Grupul Şcolar "Octavian Goga" şi la Şcoala "Lucian Blaga", şi tot două şi la Cehu Silvaniei - la Şcoala "Andrei Mureşanu" şi La Şcoala Maghiară.

În mediul rural centre de evaluare sunt la Grupul Şcolar "Ioachim Pop" Ileanda, Grupul Şcolar "Cserey - Goga" Crasna, Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag şi Şcoala Zimbor.

Programul de funcţionare a centrelor este cuprins în intervalul orar 10.00 - 14.00.

În ce constă evaluarea

Potrivit Adinei Mesaroş, în cazul copiilor pe care părinţii vor să-i înscrie în clasa pregătitoare, evaluarea constă în 20 de itemi ce urmăresc patru direcţii principale de dezvoltare viitorului elev: comportamentul socio-afectiv, cognitiv, social şi motric. Se consideră promovată evaluarea dacă rezolvă corect cel puţin 75 la sută din cerinţe. În cazul copiilor ce ar urma să fie înscrişi în clasa I sunt prevăzuţi 25 de itemi.










Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite