Incredibil: În Sălaj este o singură creşă la 10.000 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varianta înscrierii copilului la creşă, cea mai accesibilă pentru părinţi în condiţiile reducerii concediului de maternitate, iese din calcul pentru cei mai mulţi sălăjeni. În judeţ există o singură creşă, la Zalău.

Singura creşă din judeţ, cea care funcţioneză pe lângă Grădiniţa „Voinicel“ din Zalău poate să înscrie cel mult 80 de copii. „Avem o autorizaţie sanitară pentru 80 de locuri, structurate în patru grupe, dar legea spune că într-o grupă de creşă ar trebui să fie zece, maximum 15 copii, deci numărul total al locurilor ar trebui să fie mult mai mic”, spune Iulie Puie, directoarea creşei din Zalău.

56 de copii înscrişi

În acest moment, în creşă sunt înscrişi 56 de copii, dar sunt perioade, cum a fost anul şcolar trecut, când au fost şi 140. „Am încercat pe cât am putut să ajutăm cât mai mulţi părinţi, bazându-ne pe faptul că micuţii mai lipsesc şi nu vin toţi la creşă în aceeaşi zi“, explică directoarea. Pentru copiii ai căror bunici lucrează ori locuiesc la ţară, creşa este varianta cea mai ieftină şi mai sigură. „Programul este de la 6.00 la 18.00 şi este gratuit. Se plătesc doar cele trei mese pe care copiii le primesc pe zi, adică 4,8 lei”, spune Iulie Puie, precizând că de micuţi au grijă câte o asistentă medicală şi o bonă.

Singura soluţie: construirea de noi creşe

Cererea de locuri la creşă nu este acum foarte mare pentru că mamele pot sta acasă alături de copii până la doi ani, iar după această vârstă îi pot da, însă cu pile şi intervenţii, la grădiniţă. Probleme vor apărea, crede Puie, în momentul în care mamele vor trebui să se întoarcă la serviciu mai devreme de doi ani. „Copiii de un an nu pot fi înscrişi decât la creşă, iar noi nu avem capacitatea de a primi mai mult de 80. Singura soluţie este construirea de noi creşe“, spune ea. Puie mai susţine că în Zalău există două astfel de proiecte, pentru un corp de clădire lângă actuala creşă şi pentru o creşă nouă în cartierul Meseş. Ambele proiecte aşteaptă, însă, vremuri mai bune, susţin reprezentanţii Primăriei.

Situaţia este şi mai grea în celelalte oraşe din judeţ, unde nu există nici măcar o creşă. Numărul copiilor din judeţ cu vârste între zero şi trei ani este de aproape zece mii.

Mămicile speră

De cealaltă parte, viitoarele mămici mai speră încă într-o minune. „Eu vreau să stau cu copilul doi ani acasă. Vreau să fiu acolo când face primii paşi, când spune primele cuvinte”, spune Dana Marton, care va deveni mămică peste doar câteva zile. Ea spune că, dacă nu va avea încotro, va încerca să obţină un loc la creşă, pentru că „Boc nu o lasă pe mama să se pensioneze anticipat, să poată avea grijă de nepoţel”.


Şi Paula Meseşan, o altă viitoare mămică din Zalău, speră că va putea sta cu copilul doi ani de zile acasă. „Bona iese din discuţie, pentru că nu vreau să las copilul de un an cu un străin. Iar să îmi aduc părinţii de la ţară să aibă grijă de el nu mi se pare o soluţie pe termen lung“, punctează mămica.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite