Începe procesul poliţiştilor din Jibou, acuzaţi de furt de motorină. Apărarea susţine că nu există un prejudiciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 23 de inculpaţi riscă până la 15 ani de închisoare. Foto: Arhivă
Cei 23 de inculpaţi riscă până la 15 ani de închisoare. Foto: Arhivă

Mâine va avea loc prima înfăţişare în procesul celor 23 de inculpaţi în dosarul furtului de motorină de la Jibou.Roberth Balog, avocatul a 17 dintre cei 23 de poliţişti TF şi „ceferişti” acuzaţi de furt de motorină în gara Jibou, susţine că în acest caz nu există, practic, un prejudiciu clar stabilit.

Procurorii au afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la 1 iunie 2010, că prejudiciul cauzat companiei de căi ferate este de 14.612 litri de motorină şi 180 de litri de ulei, ceea ce, la preţul actual al carburanţilor, se apropie de 100.000 de lei.

Joaca de-a prejudiciul

Avocatul presupuşilor delapidatori susţine că declaraţiile procurorilor nu sunt susţinute de un probatoriu concludent. „Am ataşat la dosar o adresă primită de la Regionala CFR Cluj. Practic, oficialii acestei societăţi spun că nu au existat lipsuri în gestiune sau sigilii rupte. Aşa că nu ştiu de unde au scos procurorii acest prejudiciu“, explică Balog.

De cealaltă parte, procurorul Rodica Pece Vaida, purtătorul de cuvânt al Parchetului, spune că apărătorul nu a studiat suficient de bine rechizitoriul şi că probatoriul adunat la dosar este unul consistent. „Ştim cu exactitate cât şi cum a furat fiecare dintre inculpaţi. Domnul avocat ar trebui să lase instanţa să-şi spună ultimul cuvânt“, a replicat Pece Vaida.

Riscă 15 ani de închisoare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au finalizat cercetările în dosarul furtului de motorină de la Jibou, demascat de oamenii legii în urmă cu exact un an. Dosarul, în care au fost cercetate în total 174 de persoane, a fost înregistrat la începutul lunii la Tribunalul Sălaj, iar mâine va avea loc primul termen în acest proces.

Din cele 174 de persoane cercetate în acest dosar, doar 23 au fost trimise în judecată. Este vorba despre cinci poliţişti TF din Jibou (Ştefan Felician, Cristian Ioan Pop, Dan Radu Bartiş, Călin Gabriel Botiş, Darius Florin Ciurte), acuzaţi de luare de mită şi de complicitate la delapidare în formă continuată, plus 18 angajaţi ai Staţiei CFR din oraş – mecanici de locomotivă, împiegaţi de mişcare, agentul unei fime de pază - acuzaţi de dare de mită şi delapidare în formă continuată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de instanţă, ei riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare, spun procurorii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite