Încă un zălăuan cucereşte America: soprana Timeea Szentkiraly

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trupa Ataria a stat zile în şir pe primul loc al unui top american de muzică rock, a venit acum rândul unei soprane din Zalău să facă impresie peste Ocean. Este vorba despre Timeea Szentkiraly, care a intrat la sfârşitul săptămânii trecute în topul SoundClick, după ce a postat pe internet o înregistrare realizată într-un studio din Zalău.

Zalăul a intra în lumea bună a muzicii clasice, după ce o soprană de aici, Timeea Szentkiraly, a intrat la sfârşitul săptămânii trecute în celebrul top internaţional SoundClick. Acest lucru s-a întâmplat după ce soprana a postat pe site-ul american o înregistrare cu piesa „Europe is my loving home”. Este vorba, de fapt, despre „Simfonia Lumii Noi”,  compusă de Antonin Dvorak, pe versuri scrise de soţul artistei, Szentkiraly Boda Laszlo. Înregistrarea a fost făcută într-un studio din Zalău, cu acompaniamentul la pian asigurat de Ciprian Ghiurco.

Ascultă AICI piesa.

Timeea povesteşte că înregistrarea postată de ea ajusese ieri la peste 150.000 de descărcări, fapt ce o plasează în primii 50 artişti din acest top. De altfel, chiar după postarea înregistrării, ce a avut loc vineri, 29 iulie, ea a ajuns imediat pe locul 342, într-un top în care sunt contorizaţi zeci de mii de artişti din întreaga lume. După numai trei zile, piesa înregistrată de Timeea a ajuns pe locul 36 în topul Classical general, respectiv pe locul 92 în topul Classical, mii de iubitori ai muzicii clasice descârcând zilnic înregistrarea de pe internet.

Secretul: mesajul piesei

Timeea spune că clasarea înregistrării ei este cu atât mai remarcabilă cu cât în acest top sunt piese promovate de importante sudiouri de înregistrări din Statele Unitate ale Americii, care plătesc bani grei să intre în acest top. „Noi nu am investit nimic în promovare. Am postat, pur şi simplu, înregistrarea iar oamenilor le-a plăcut şi au descărcat-o”, explică ea. Timeea crede că ce i-a atras pe oameni pe piesa ei a fost mesajul. „În primul rând, linia melodică este foarte cunoscută în America. Iar noi am venit, faţă de textul original, cu un text nou, care propune o nouă abordare asupra Europei. Propune, de fapt, o promovare a valorilor europene”, completează soprana.

„E minunat să fim în top cu o piesă constructivă din punct de vedere social” , este de părere şi pianistul Ciprian Ghiurco, cel care a acompaniat-o pe Timeea la înregistrare.


Prima postare pe interent a piesei a avut loc anul trecut, pe Youtube. A fost vorba atunci de o înregistrare făcută acasă, ad-hoc, cu acompaniamentul aceluiaşi Ciprian Ghiurco. De când a fost postată pe Youtube, piesa a acumulat peste 150.000 de afişări, dovedind şi acolo că are potenţial.

Îşi doreşte o carieră în muzică

Deşi cântă de când se ştie, Timeea nu are, propriu-zis, o carieră muzicală. Ea este, de fapt, psiholog la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai”. Are, însă, studii de specialitate – a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” ,  specialitatea canto – şi are şi ambiţie. „Îmi doresc din tot sufletul o carieră în muzică. Ca psiholog, simt că lucrez, dar când cânt simt acea încărcătură emoţională pe care ţi-o dă numai pasiunea pentru ceva. Vreau să cânt în ţară, în străinătate”, mărturiseşte soprana. Până acum a cântat în câteva biserici din Zalău şi din Oradea, iar în studenţie a avut câteva concerte la Carei şi pe scena Academiei de Muzică din Cluj.

Timeea ae 29 de ani şi este mămica unui băieţel de patru luni. Soţul ei, Laszlo, este cel care o încurajează şi o ajută în încercarea de a răzbate în lumea muzicii.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite