În vizită la conacul lui Iuliu Maniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa în care s-a născut şi a trăit marele om politic se află în satul Bădăcin, la 5 kilometri de Şimleu. Cei interesaţi mai pot vedea două camere, care au fost transformate în muzeu.

La nici 10 minute cu maşina din centrul oraşului Şimleu Silvaniei, orice pasionat al istoriei sau admirator al marelui om politic Iuliu Maniu, poate ajunge la casa în care s-a născut „Sfinxul din Bădăcin”.

Conacul lui Iuliu Maniu se află chiar la intrarea în sat, dar mai întâi turiştii trebuie să ajungă la casă preotului greco catolic Cristian Borz, care administrează moştenirea lăsată de Iuliu Maniu.

„Cei interesaţi mai pot vedea două camere, care au fost transformate în muzeu. Este vorba despre biroul de lucru a fostului prim ministru din perioada interbelică şi un dormitor. Obiecte personale, un portret făcut de pictorul Ioan Sima şi tablouri cu înaintaşii săi, precum Simion Bărnuţiu sau Demetriu Coroianu mai pot fi găsite în conacul de la Bădăcin”, explică părintele Borz.

În curtea casei, trecând prin parcul domeniului, turiştii ajung la mormintele părinţilor şi a rudelor lui Iuliu Maniu, precum şi la mormântul simbolic pe care i l-au ridicat consătenii celui care a murit şi a fost îngropat fără cruce în infernul concentraţionar de la Sighet. „Tot aici, le prezentăm vizitatorilor un sfinx, pe care familia Maniu l-a primit tocmai din Egipt. Renumele de „Sfinxul de la Bădăcin”, atribuit lui Iuliu Maniu, vine de la acest artefact original pe care l-a primit familia sa”, mai spune preotul greco catolic.

Intrarea şi ghidajul oferit de părintele Borz sunt gratuite, dar cei care îşi permit pot face şi donaţii, banii urmând a fi folosiţi pentru reabilitarea casei lui Iuliu Maniu, care, din păcate, trece de zeci de ani printr-un proces nemilos de degradare.

Mai multe detalii, informaţii şi imagini din Bădăcin puteţi afla accesând site-ul www.iuliumaniu.ro.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite