Împuşcat de comunişti, dezgropat după 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Ionac, din localitatea salăjeană Gâlgău, a fost împuşcat de securişti la marginea satului. Bărbatul a fost omorât din ordinul şefului Securităţii din Dej, pe motiv că cei doi iubeau aceeaşi femeie.

Astăzi a avut loc deshumarea lui Aurel Ionac, executat de Securitate în noaptea de 21/22 august 1950, în localitatea Gâlgău din judeţul Sălaj. Rudele victimei comuniştilor au fost prezenţi la dezgroparea osemintelor alături de procurori ai Parchetului Militar Cluj şi reprezentanţi ai Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

Fiica lui Aurel Ionac, Elena Szervaczius, a povestit despre noaptea în care tatăl ei a fost luat pe sus de securişti şi târât la marginea unei păduri, unde a fost aruncat în groapă şi acoperit cu pământ. „Îi dădusem seara ultima cină. Noaptea a fost chemat afară pe nume şi a ieşit. A fost aşteptat de o maşină şi agresat să urce în ea. Spre dimineaţă ni s-a spus ce s-a întâmplat", şi-a amintit femeia cu lacrimi în ochi. Fiica şi nepotul lui Aurel Ionac, Laszlo Szervaczius, au cerut ca victima să fie dezgropată pentru a fi înmormântată creştineşte în cimitirul satului. Cu ocazia săpăturilor, arheologii clujeni, printre care s-a aflat şi Gheorghe Petrov, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj au găsit în mormânt două monede care probabil îi rămăseseră în buzunarul pantalonilor.

Executat din gelozie

De asemenea s-a putut vedea şi urma curelei pe care Aurel Ionac o purta în noaptea în care fusese împuşcat. Motivul oficial pentru care securiştii l-au executat cu sânge rece cu un pistol mitralieră este acela ca Ionac ar fi făcut parte dintr-un grup de partizani refugiaţi în Munţii Ţibleşului, judeţul Maramureş.

În realitate, bărbatul a fost trădat de un aume Chindrean, bun prieten cu el, din răzbunare pentru faptul că Ionac se iubea cu soţia lui. Soţia lui Chindrean era o femeie frumoasă, telefonistă în Gâlgău, râvnită de mulţi bărbaţi. Din declaraţiile oamenilor, aceasta era iubită chiar şeful Securităţii din Dej, Nicolae Briceag, ceea ce l-a făcut pe ofiţerul de Securitate să îşi înlăture inamicul în dragoste. Din dispoziţia personală a acestuia, Ionac Aurel a fost ridicat de acasă în ziua de 21 august 1950, fiind executat în cursul nopţii, prin împuşcare, la marginea localităţii Gâlgău.

Se pare că crima a fost înfăptuită de către securistul Vieru Constantin, alături de care s-au aflat şi Dobondi Ludovic şi Tomşa Augustin. Crima a fost săvârşită cu premeditare, la ordin, fără să existe vreo sentinţă judecătorească de condamnare în privinţa victimei.

Citeşte mai multe detalii despre cum a ajuns Ionac să fie împuşcat de comunişti

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite