Idei de afaceri în agricultură pentru tinerii din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de persoane din Sălaj, în majoritatea lor tineri, au participat, ieri, la Conferinţa Regională Rural Antreprenor susţinută la Primăria ZalăuDezbaterea a avut rolul de a-i informa pe tinerii sălăjeni în privinţa oportunităţilor de afaceri în mediul rural şi, mai ales, a modalităţilor de finanţare europeană pentru acestea.

Conferinţa a fost dedicată actualilor şi viitorilor întreprinzători din mediul rural şi face parte din proiectul strategic RURAL - Antreprenor, cofinanţat din Fondul Social European. Potrivit consultantului regional Sălaj, Angela Şimonca, conferinţa a fost susţinută de către experţi naţionali şi internaţionali şi a abordat teme legate de dezvoltarea afacerilor în mediul rural, de accesarea de finanţări şi modele de succes.

Agricultura, un domeniu atrăgător

Dan Labo, din Badon, comuna Hereclean, are 27 de ani şi vrea să-şi deschidă o afacere. Agricultura i se pare un domeniu atrăgător, întrucât are toate condiţiile de bază pentru a dezvolta o afacere în această ramură. „Sunt la început. De anul acesta, cum se încălzeşte vremea, vreau să înfiinţez o fermă legumicolă. Cred că acest program îmi va folosi mult, din punctul de vedere al profitabilităţii afacerii. De fonduri europene sper să nu fie nevoie, sper din suflet să mă pot descurca fără ele, însă sunt interesat de orice informaţie legată de banii europeni“, spune Dan.

„Vreau să-mi dezvolt afacerea!“

„Este un proiect foarte interesant, iar noi  sperăm că-i va stimula pe viitorii antreprenori din mediul rural. Este binevenit proiectul pentru a stimula locuitorii judeţului să valorifice potenţialul agricol pe care ştim bine că Sălajul îl are“, a spus Alin Prunean, directorul executiv al Fundaţiei Agapis. „Eu am nevoie de fonduri europene. Este greu în condiţiile de astăzi să te descurci financiar cu ceea ce poţi produce singur, pentru că nu te ajută nimeni. Am deja o mică fermă de vaci şi aş vrea s-o dezvolt. Proiectul acesta mă ajută foarte mult atât cu informaţiile despre bani europeni, dar şi cu cele despre cum se face o afacere de succes. Îl voi urma până la capăt“, spune Ionel Avram, un fermier din comuna Sîg.

„Diploma nu se obţine facil

„Cine doreşte să obţină o diplomă de la noi va trebui să înveţe. Diploma noastră nu se obţine facil, vor fi teste complicate. Însă a investi în oameni consider că are avantaje deosebite care, în acest caz, se vor putea simţi curând“, a declarat Marius Bostan, antreprenor şi expert în proiecte de dezvoltare locală.

Cursuri gratuite timp de 9 luni

Cei care doresc să participe la aceste cursuri gratuite se pot înscrie până în luna august 2011, când va începe programul de instruire e-Learning şi consultanţă RURAL-Antreprenor. Programul se va desfăşura pe durata a nouă luni, începând cu luna august, prin metode de instruire şi asistenţă online, dar şi în format tradiţional, în cadrul unei conferinţe de două zile (în perioada iunie-august). În acelaşi timp, consultanţii regionali vor oferi asistenţă managerială personalizată în vederea iniţierii sau dezvoltării afacerii, pe perioada proiectului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite