Hoţi de organe şi stafii autostopiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Gyorfi Deak Gyorgy scrie în cartea sa „Curiozităţi sălăjene“ despre legendele urbane apărute în Sălaj în ultimele decenii. Gyorfi Deak prezintă legenda stafiilor autostopiste şi a hoţilor de organe, care furau copiii din Zalău.

Printre cele 39 de poveşti inedite, care pot fi citite în „Curiozităţi Sălăjene“, scriitorul Gyorfi Deak Gyorgy aminteşte şi cele mai controversate legende urbane, care au făcut vâlvă, la vremea lor, în oraşele Sălajului.
În ultimii ani de dinainte de 1989, din Jibou şi până în Dej, şi printre toate satele de Valea Someşului, circula povestea nălucilor autostopiste.


Stafiile au trecut oceanul


În prim planul poveştii se află o activistă de partid, care se afla în control prin comunele Lozna şi Letca. După partea oficială, a urmat întrunirea tovărăşească, cu prăjituri, cafele şi câteva pahare de pălincă, aşa că  s-a înnoptat de-a binelea până au ajuns să pună punctul final după concluzii. În miez de noapte, activista şi şoferul ei au luat-o înspre Dej, iar într-o interesecţie, lângă satul  sălăjean Rus au văzut la lumina farurilor două siluete care le făceau semn să oprească, dar şoferul nu s-a lăsat înduplecat. „Când au trecut de autostopiste, toţi cei din maşină au auzit desluşit, în interiorul vehicolului, nişte voci tânguitoare care le cereau: „Luaţi-ne şi pe noi! Nu ne lăsaţi aici!“
Bineînţeles că şoferul s-a speriat, a apăsat pedala de acceleraţie până la podea şi a ţâşnit ca din puşcă, lăsând în urmă nebuloasele făpturi. Ajunşi în Dej, au povestit cele întâmplate neamurilor, care i-au lămurit că întâmplarea are cu adevărat ceva ieşit din comun, deoarece în locul cu pricina avusese loc cu câteva zile un teribil accident de circulaţie, soldat cu două victime“, scrie Deak Gyorgy în „Curiozităţi sălăjene“.
Povestea „nălucilor autostopiste“ de pe Valea Someşului a ajuns, în 2001, şi în cartea „Encyclopedia of Urban Legends“, scrisă de antropologul american Jan Harold Brunvand.


Copiii, victime ale hoţilor de organe?


O legendă de dată mult mai recentă, amintită de Gyorfi Deak Gyorgy, este cea a „dubei negre“, care fura prin iarna lui 2007 copiii de pe străzile din Zalău. La volanul maşinii se aflau chinezi fioroşi, care duceau pruncii zălăuanilor pe Meseş, le scoteau organele şi le vindeau pentru transplaturi. Zvonul a produs suficinetă isterie pentru ca reprezentaţii poliţiei să iasă public pentru a infirma legenda alarmistă.
„Pentru un folclorist, nimic nou sub soare, este vechea temă a lupului/ ursului/ ţiganului care fură copii, transpusă de George Coşbuc în binecunoscutul său «Cântec»: «A venit un lup din crâng,/ Şi-alerga prin sat să fure/ Şi să ducă în pădure/ Pe copiii care plâng». Pentru profesorul american, este tema „hoţilor de organe“ (Organ Thefts), tipică ţărilor din lumea a treia“, mai spune Deak Gyorgy în cartea sa.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite