Hillary Clinton incriminează Episcopia Ortodoxă a Sălajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Departamentul de Stat al SUA susţine că Episcopia Ortodoxă a Sălajului nu respectă drepturile celorlalte culte religioase.
Departamentul de Stat al SUA susţine că Episcopia Ortodoxă a Sălajului nu respectă drepturile celorlalte culte religioase.

Clericii ortodocşi din Sălaj sunt acuzaţi într-un raport al Departamentului de Stat al SUA că au o atitudine ostilă faţă de reprezentanţii celorlate culte religioase.„Raportul internaţional privind libertatea religioasă“, document redactat în fiecare an de Departamentul de Stat al SUA,  prezintă în acest an mai multe acuze la adresa Episcopiei Ortodoxe a Sălajului.

Departamentul de Stat al SUA, condus de secretarul de stat Hillary Clinton, afirmă într-un raport pe acest an că preoţii din Sălaj refuză să slujească alături de cei greco-catolici. În documentul dat publicităţii luna trecută, se mai afirmă că unii preoţi refuză chiar să împartă acelaşi lăcaş de cult cu reprezentanţi ai altei confesiuni. Mai mult, Departamentul de Stat al SUA vorbeşte şi despre un preot ortodox din satul Aluniş, care a refuzat, în primă fază, să îngroape un credincios adventist în cimitirul satului.

Între ecumenism şi certuri în faţa bisericilor

Valer Părău, protopopul Greco-catolic de Zalău, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, că situaţia prezentată în raportul Departamentului de Stat este cât se poate de adevărată. În opinia sa, reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe refuză dialogul şi au un comportament ostil în relaţia cu greco-catolicii.

„Există un caz, în localitatea Stârciu, unde sunt două biserici, dar credincioşii noştri n-au loc în niciuna. În mai multe rânduri, le-am propus slujirea alternativă, dar n-au fost de acord. La sfârşitul anului trecut,  unui preot de-al nostru i-a fost refuzat accesul în capela Spitalului Judeţean (cazul este prezentat în raportul Departamentului de Stat- n.r.) şi am fost nevoiţi să amenajăm un alt loc de rugăciune, unde slujim pe rând, cu preoţii reformaţi“, explică protopopul Părău.

De asemenea, conform unei hotărâri sinodale din anul 2008, preoţii ortodocşi nu au dreptul să slujească alături de cei greco-catolici, nici măcar la sărbătorile importante, precum Ziua Naţională sau Ziua Eroilor.

„Slujim în locuri separate sau pe rând, chiar dacă sunt sărbători ale tuturor românilor, indiferent de religie. Din păcate, fraţii ortodocşi nu promovează decât formal ecumenismul. În străinătate, Biserica Catolică le oferă lăcaşuri de cult românilor plecaţi la muncă, dar în ţară lucrurile stau invers, iar ortodocşii consideră că le profanăm altarele”, mai spune Părău.

În raportul Departamentului de Stat este amintită şi atitudinea preotului ortodox din satul Aluniş, care a interzis, în vara lui 2010, ca un credincios adventist să fie îngropat în cimitirul satului. În cele din urmă, la intervenţia primarului şi a superiorilor preotului, adventistul a fost îngropat, dar la marginea cimitirului.

„Departamentul de Stat al SUA nu ne poate impune reguli“

Contactat, părintele Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, consideră că raportul reprezintă o imixtiune nejustificată în problemele ce ţin numai de Biserica Ortodoxă.

„Departamentul american de Stat nu ne poate obliga să încălcăm hotărârile Sfântului Sinod. Pentru că vorbim de hotărâri sinodale în privinţa interdicţiei de a sluji cu preoţi ai altor culte. Nici în America, ortodocşii nu slujesc împreună cu catolicii. În privinţa situaţiei de la Spitalul Judeţean, trebuie menţionat că preoţii Greco-catolici n-au făcut nicio solicitare scrisă pentru a le permite să slujească acolo. Pur şi simplu au vrut să intre în capela amenajată de ortodocşi. În general, preoţii Greco-catolici n-au disponibilitate la dialog şi încearcă să-şi promoveze interesele de pe poziţii de forţă“, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, părintele Gârdan.

Tot pe baza regulilor proprii justifică purtătorul de cuvânt al Episcopiei şi refuzul de a îngropa un adventist în cimitirul din Aluniş. „Vorbim de un cimitir confesional, proprietate a Bisericii Ortodoxe. Nimeni nu ne poate impune să acceptăm pe cineva pe proprietatea noastră. Mai mult, între noi şi adventişti există şi diferenţe importante de credinţă, deoarece ei nu cred în Sfânta Treime“, a mai spus Gârdan.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite