Gadiel Zaharie – un cerebral „excentric”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dimineaţa este profesor de biologie şi director de şcoală, un om cerebral. După-amiaza, Gadiel Claudiu Zaharie revine la pasiunea pentru bărci, motociclete, muzică şi filosofie.

Şcoala pe care o conduce de şase ani este singura din judeţ care are un teren sintetic cu nocturnă. Şi-a dorit multe facilităţi pentru elevii săi din Creaca şi a reuşit să le ofere o sală de fitness, una de tenis de masă şi băi la standarde fireşti.

Voia să coboare cu pluta pe Someş

În timpul liber, Gadiel Zaharie este junior canoe prospector la „Someş Canoe Safari“. „Voiam să fac demult o coborâre pe Someş cu prietenii, pe o plută din PET-uri, proiect care, din păcate, nu s-a materializat niciodată”, descrie el începuturile.

Se întâmpla în urmă cu 10 ani. Prima canoe şi-a cumpărat-o de la un prieten în urmă cu aproape trei ani şi de acolo a pornit totul. „Altfel percepi natura din apă. Simţi că faci parte integrantă din ea. Te duci pe Someş până unde te duce şoseaua, apoi intri pe apă şi te integrezi”, povesteşte Gadiel. Deşi a ieşit în caiac şi pe Mediterană, spune că nu s-a răsturnat decât o singură dată, şi-atunci din cauza unei sălcii pe sub care a trebuit să se aplece ca să traverseze.

Motocicletele


O altă pasiune a lui Gadiel Zaharie sunt motocicletele pe care nu le-a „contabilizat” niciodată. Prima nu-şi mai aminteşte la ce vârstă a avut-o şi nici cât a dat pe ea, dar era un Minsk rusesc de 125 centimetri cubi, pe care a luat-o aproape nouă. „Au fost multe, şi de viteză, şi enduro şi choppere, dar sufletul meu e ataşat de cele clasice”, afirmă profesorul de biologie. Spune că toate motocicletele lui au fost speciale, le-a „tratat” cu picturi şi le-a făcut tuning.

Ultima dintre ele este pictată integral cu motive de jazz, muzica fiind o altă mare pasiune. „Cânt la chitară, cât despre pian – e o joacă. Ştiu că mă relaxez, dar nu susţin că ştiu să cânt”, ţine să precizeze. Gadiel şi-a achiziţionat „pe mărunţiş” un pian austriac fără picioare, pe care l-a făcut să funcţioneze după 140 de ani. „Am fost surprins să constat că toate corzile erau intacte. Avea nevoie de câteva retuşuri, din acelea pe care le faci cu plăcere. Am demontat tot, am chemat pe cineva să mi-l acordeze şi i-am făcut picioare”, mai spune directorul.

Ce-i place?

Să trăiescă după regulile sale, spune el, adăugând că nu exagerează. Una dintre pasiunile sale e lectura. El le recomandă tuturor să-i citească pe autorii români, să pună mâna pe o carte pentru sufletul lor.

Ce nu-i place?

Manelele şi telenovelele. „Lucrurile ieftine, în general, nu îmi plac, dar viaţa m-a făcut să le accept. Am învăţat că, atâta timp cât acestea îi fac pe oameni fericiţi, trebuie acceptate ca atare”, mărturiseşte Gadiel.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite