Gabriela Hossu - A modelat performeri în dansul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 13 ani, Gabriela îi pregăteşte pe copii pentru a urca pe scenă, în calitate de coregraf al Ansamblului Columna.

S-a născut la Galaţi, din părinţi sălăjeni. La 10 ani s-a mutat cu părinţii la Zalău unde a început să cocheteze cu lumea artistică, luând cursuri de balet şi chitară. Primii paşi în cariera folclorică i-a făcut în liceu, în formaţia şcolii. „De atunci n-am mai renunţat la dansul popular, la început dansând, apoi încercând să transmit mai departe dragostea pentru folclor”, spune coregraful. În ultimul an de liceu, a intrat în formaţia de dansuri pentru amatori „Plaiuri sălăjene”.

Parteneri pe scenă şi în viaţă

În 1995, s-a transferat la Ansamblul „Plaiuri Sălăjene“. Acolo l-a cunoscut pe Marin Hossu, partenerul ei de dans care mai târziu i-a devenit partener de viaţă şi de muncă. Alături de el, Gabriela Hossu este coregrafa Ansamblului Columna, din 1997.

Cei doi au la activ peste 800 de spectacole, dintre care 46 au fost apariţii la postul naţional de televiziune. Au obţinut peste 50 de diplome şi distincţii la festivaluri de amploare. Este rezultatul unor eforturi intense, a dragostei şi dăruirii pentru munca depusă, dar şi exigenţei în păstrarea autenticului.
 „Îmi place foarte mult să lucrez alături de copii, în special cu cei mici care sunt mai dornici să înveţe şi să iasă şi eu pe scenă. Oricât de grea ar fi munca, mulţumirea din sufletul lor după fiecare spectacol te face să mergi mai departe, să te simţi împlinit“, explică Gabriela Hossu.

Câţiva dintre elevii pregătiţi de ea şi soţul ei au urmat şcoala de muzică. „Suntem siguri că atunci când nu vom mai fi noi, vor fi alţii care să perpetueze tradiţiile şi zestrea lăsată de poporul român“, mărturiseşte coregrafa.

De doi ani, Gabriela Hossu este directorul Casei Municipale de Cultură.

Ce-i place

Gabrielei îi place dansul, în primul rând, dar şi muzica. Adoră să lucreze cu copiii şi să vadă pe chipul lor bucuria dansului popular. Timpul liber, atâta cât îi are, îi place să-l dedice soţului şi fiului. Spune că i-ar plăcea să revină pe scenă, alături de soţul ei.

Nu-i place
Nu-i place neseriozitatea. „Nu pot spune că nu-mi place ceva anume. În viaţă mă modelez după tot ce-mi dă viaţa, chiar şi în relaţia cu cei din jur. Nu ţin mânie pe nimeni şi ajut de fiecare dată când pot, chiar şi pe cei care mi-au făcut greutăţi”, spune Gabriela.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite