GALERIE FOTO Zalăul, transformat în tabără militară. Soldaţi romani au cucerit oraşul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldaţii romani şi cei daci mărşăluiesc împreună şi luptă unii împotriva celorlalţi în acest weekend la Zalău, în cadrul Festivalului Roman Zalău - Porolissum, un eveniment dedicat promovării vestigiilor rămase în împrejurimile oraşului de pe vremea cuceririi Daciei de către romani.

Evenimentul, conceput ca şi un festival de reconstituiri istorice, este organizat de Primăria Zalău şi beneficiază anul acesta de fonduri de promovare în valoare de un milion de lei, asigurate printr-un proiect cu finanţare europeană. Prima zi a festivalului a fost cea de vineri, 21 septembrie, când la Zalău au ajuns trupe de reenactment din mai multe oraşe din ţară, dar şi din Ungaria şi din Italia. Trupa din Italia, Gruppo Storico Romano, din Roma, se află pentru prima oară la Zalău, în timp ce restul formaţiilor sunt "clienţi" vechi ai festivalului, care se organizează aici din 2005. Este vorba despre Savaria Legio VX Appolinaris din Ungaria, Virtus Antiqua din Cluj Napoca, Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria şi Lupii Daciei din Zalău, Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca şi Asociaţia cascadorilor din Transilvania.

image

CLICK AICI PENTRU GALERIE


Nu au lipsit nici dansatoarele din trupele Natae Severianae, Sanctimonia Nemesis şi Nimfele Daciei din Zalău, care au completat cu graţie nota de "acţiune" dată de soldaţi.

Vezi programul evenimentului


La festival au participat şi copiii de la Ansamblul Folcloric "Columna" al Casei Municipale de Cultură, care au lăsat, pentru câteva zile, costumele populare şi au îmbrăcat ţinute făcute după rigorile epocii reconstituite în cadrul festivalului.

image

CLICK AICI PENTRU GALERIE


Cel mai important moment al primei zile a festivalului a fost parada, care s-a desfăşurat pe traseul dintre primărie şi Scala imediat după deschiderea evenimentului şi prezentarea formaţiilor participanţilor. După cum sublinia şi primarul Radu Căpîlnaşiu, provocarea acestei ediţii a festivalului a fost aceea de a atrage cât mai mulţi zălăuani - şi nu numai - să se implice în activităţile din program îmbrăcaţi în ţinute romane însă, din păcate, cel puţin ieri, vremea mult prea rece pentru rochii diafane i-a făcut pe mulţi doritori să nu răspundă acestei provocări.

image

CLICK AICI PENTRU GALERIE


Festivalul continuă astăzi cu demonstraţii de luptă găzduite de grădina Colegiului Naţional "Silvania", mâine, "treatrul de război" urmând să se mute la Complexul Arheologic "Porolissum" de la Moigrad.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite