GALERIE FOTO Fecioara Maria este, oficial, protectoarea Zalăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La capătul unei ceremonii religioase oficiate de ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului Fecioara Maria a fost proclamată azi ocrotitoarea municipiului . Peste 1.000 de credincioşi au asistat pe platoul din faţa Prefecturii la o slujbă religioasă în care a fost sfinţită o icoană a Maicii Domnului,  care va fi de acum înainte simbolul spiritualităţii zălăuanilor.

Zalăul are, începând de azi, un sfânt protector. Este vorba despre Fecioara Maria, proclamată în mod solemn şi oficial ca protectoare a municipiului Zalău, la capătul unei ceremonii religioase la care a participat, în premieră de la intronizarea sa ca mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

VEZI AICI IMAGINI

image

Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a explicat celor peste o mie de credincioşi care s-au adunat la slujbă că decizia alegerii Fecioarei Maria ca ocrotitoare a Zalăului a fost luată de către Consiliul Eparhial şi că decizia are la bază tradiţia creştină din Transilvania. „Transilvania este considerată o „grădină” a Maicii Domnului. Credincioşii de aici au un respect deosebit pentru Fecioara Maria”, a precizat episcopul.

„Era şi cazul ca Zalăul să aibă un ocrotitor. Toate marile oraşe au”, este de părere profesorul Ioan Haţegan, care a asistat, azi, la slujba de sfinţire. „Iar Zalăul chiar merită aşa ceva, pentru că este un oraş de creştini. Mergeţi duminica în biserici şi vedeţi că toate sunt pline!”, completează el.
Chiar dacă ideea alegerii unui ocrotitor a Zalăului a fost bine primită de toţi cei prezenţi, au fost şi zălăuani care au plecat mai devreme de la slujbă, dezamăgiţi de faptul că mai mulţi oameni politici s-au afişat la eveniment, şi nu oricum, ci stând comozi pe scaune chiar lângă scena pe care a oficiat slujba soborul de preoţi.

Icoana va sta câte o săptămână în fiecare biserică din oraş

Icoana sfinţită azi a fost pictată de Gabriel Ursuz. Ea o prezintă pe Fecioara Maria în picioare, fără pruncul Iisus în braţe, iar în partea de jos sunt pictate Catedrala Episcopală „Sfânta Vinere” şi Centrul Eparhial, dar şi cele patru biserici construite la intrările în oraş: biserica de pe strada 22 Decembrie, biserica din Porolissum, cea din Dumbrava Nord (de lângă Mol) şi biserica din Brădet.

Zălăuanii au stat la coadă ore în şir pentru a se închina icoanei sfinţite dar şi icoanelor făcătoare de minuni aduse de la mănăstirile Bic şi Strâmba special pentru această ocazie. În această după-amiază, icoana protectoarei Zalăului a fost dusă la Catedrala Episcopală, unde va sta timp de o săptămână. Ea va fi dusă, ulterior, în toate bisericile din oraş, pentru a da ocazia tutoror credincioşilor din Zalău să se închine în faţa ei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite