GALERIE FOTO Elevii, din nou în bănci. Ce noutăţi aduce noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40.000 de mii de elevi şi de preşcolari au revenit de astăzi în băncile şcolilor ori pe scăunelele de la grădiniţă. Noul an şcolar începe sub semnul schimbărilor, cele mai dinamice fiind cele referitoare la clasa pregătitoare.

Clopoţelul a sunat astăzi din nou, după o pauză de trei luni, în cele 441 de unităţi de învăţământ câte vor funcţiona, în acest an şcolar, în Sălaj. Aproape 40.000 de copii şi elevi s-au îndreptat azi către şcoli, cei mai emoţionaţi fiind, de departe, micuţii din clasele pregătitoare şi cei care încep acum clasa I, care şi-au cunoscut astăzi învăţătoarele. De altfel, ei au fost elementul central al festivităţilor organizate astăzi, de la ora 9.00, în toate şcolile din judeţ.

image

CLICK AICI PENTRU GALERIE

Potrivit informaţiilor primite de la inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea, majoritatea elevilor din clasele pregătitoare din Sălaj au deja mobilierul montat. Sunt, însă, şi cinci şcoli în care firma care ar fi trebuit să livreze scăunelele şi măsuţele reglabile au întârziat. Este vorba despre şcolile din Sălăţig, Surduc, Pustă Vale, Bălan şi Băbeni unde, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar, mobilierul va ajunge abia în cursul acestei săptămâni, până atunci micuţii urmând să stea în băncile folosite până acum de elevii din învăţământul primar.


Deşi nici nu a început bine, clasa pregătioare se anunţă deja a fi un proiect pe cale de dispariţie. Prezent astăzi la o festivitate de deschidere a anului şcolar la Târgu Jiu, premierul Victor Ponta a declarat că locul acestei clase nu este la şcoală, ci la grădiniţă. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a confirmat că se pune probleme revenirii clasei pregătitoare la grădiniţă, însă a precizat că acest lucru se va întâmpla abia din anul şcolar 2013 – 2014.
Aceasta nu este singura schimbare ce ar putea avea loc în următoarea perioadă. Parlamentarii analizează în acest moment oportunitatea introducerii, pe lângă bacalaureatul clasic, a bacalaureatului profesional, care ar permite absolvenţilor de liceu să promoveze mai uşor examenul maturităţii, cei care optează pentru acest tip de bacalaureat neavând, însă, dreptul de a se înscrie la facultate.


Reamintim că acest an şcolar are 36 de săptămâni şi se încheie în 21 iunie 2013. Următoarea vacanţă, valabilă numai pentru micuţii de la grădiniţă şi pentru elevii din învăţământul primar, va fi în perioada 5 - 11 noiembrie. Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă, 22 decembrie până duminică, 13 ianuarie, iar cea de primăvară, din 6 până în 21 aprilie.


Vacanţa mare începe în 2013 în 22 iunie (o zi de sâmbătă) şi se încheie în 15 septembrie (duminică).

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite