Foştii ofiţeri de Securitate şi din SRI au dat în judecată Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii ofiţeri de informaţii cer menţinerea pensiilor militare
Foştii ofiţeri de informaţii cer menţinerea pensiilor militare

64 de pensionari din structurile de informaţii din judeţul Sălaj au deschis în urmă cu trei zile o acţiune la Curtea de Apel Bucureşti. Foştii ofiţeri de informaţii cer suspendarea aplicării HG 735/2010, adică a normelor de aplicare a Legii 119/2010, ce vizează recalcularea pensiilor militarilor.

64 de sălăjeni, majoritatea ofiţeri şi subofiţeri pensionaţi din structurile de informaţii aparţinând fostei Securităţi, dar şi din Serviciul Român de Informaţii (SRI) din judeţul Sălaj, plus alţi nouă pensionari din ministerele Apărării Naţionale şi Administraţiei şi Internelor, au acţionat în instanţă Guvernul la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit lui Marius Ghilea, preşedintele Sucursalei Sălaj a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din SRI, acţiunea a fost introdusă vineri, 5 noiembrie, şi are două etape. Pe de-o parte, foştii ofiţeri cer suspendarea aplicării HG 735/2010, adică a normelor de aplicare a Legii 119/2010, ce vizează recalcularea pensiilor militarilor, iar pe de altă parte, ei solicită, în etapa a doua a procesului, anularea acestei hotârări de guvern.

Ce vor foştii securişti şi SRI-işti


Marius Ghilea, care până în 2006 a fost şeful Direcţiei de Informaţii Sălaj, spune că la baza acestor acţiuni în instanţă nu stau neapărat raţiuni de ordin financiar, ci şi aspecte ce ţin de moralitate. „Faptul că după ce 40 de ani ai fost militar te trezeşti, la pensie, că nu mai ai un statut conform cu activitatea prestată până atunci, reprezintă un atentat la onoarea şi demnitatea noastră“, explică fostul ofiţer SRI. Preşedintele sucursalei din Sălaj mai spune că atât de hulitele „pensii nesimţite“ nu sunt atât de nesimţite pe cât s-ar putea crede. „Colegii mei din asociaţie au pensii cuprinse între 1.600 de lei şi 3.800 de lei“, susţine Ghilea.

Foştii ofiţeri de informaţii au de partea lor, mai spune Marius Ghilea, o decizie a Curţii Consituţionale din 2000, care spune că „pensia militară de serviciu nu este o încălcare a principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, ci reprezintă o recunoaştere a interdicţiilor severe şi a riscurilor sporite la care această care această categorie socio-profesională este expusă“.

Ghilea vrea ca şi alţii să i se solidarizeze


Ceilalţi pensionari militari din judeţ care vor să se alăture acţiunii iniţiate de foştii ofiţeri de informaţii o pot face adresându-se direct casei de avocatură din Bucureşti care îi reprezintă pe aceştia în instanţă (Piperea şi Asociaţii). „Prin contractul încheiat cu pensionarii militari, casa de avocatură se obligă să meargă cu această cauză până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului“, susţine Marius Ghilea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite